Sok z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (1000 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
Przepis na sok z czarnej porzeczki krok po kroku
Owoce umyj i oczyść, przełóż je do garnka.
Wsyp cukier i wlej wodę (2 szklanki).
Gotuj na niewielkim ogniu do rozgotowania owoców.
Przelej sok przez gazę do słoików i zamknij szczelnie.
Więcej informacji na temat soku z czarnej porzeczki
Nie tylko jesień, ale i cały rok to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw, ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na sok z czarnej porzeczki, który możesz przelać do słoików i zrobić pyszne zapasy na zimę.
Sok z czarnej porzeczki w szklanych słoikach możesz przechowywać przez długi czas, dlatego polecam zrobić większą ilość. Idealnie sprawdzi się jako naturalny napój do obiadu w zimowe popołudnia, które zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli chcesz postawić na sok bez cukru domowy, zamień cukier z przepisu na jego mniej energetyczny substytut, czyli zamiennik. Idealnie sprawdzi się tutaj erytrytol czy stawia. Wtedy sok będzie tak samo słodki, ale dostarczy mniej kilokalorii. Sok możesz także całkowicie wykonać bez cukru, będzie w 100% naturalny. Jeśli jesteś w stanie, to wykorzystaj świeże owoce, jeśli nie skorzystaj z wersji suszonej. Jedna i druga opcja idealnie sprawdzi się do wykonania soku z tych owoców.
Dodatkowo czarne porzeczki mają właściwości lecznicze i wiele wartości odżywczych, zawierają witaminę C, E, A i te z grupy B. Charakteryzuje się także działaniem antybakteryjnym i antygrzybicznym.
Każdemu polecam picie domowego soku z porzeczek nie tylko, gdy Twoja odporność obniży się, ale przez cały okres jesieni i zimy. Możesz pić niewielką ilość bezpośrednio, ale możesz także dodawać odrobinę do herbaty. Wtedy zadziała rozgrzewająco i dostarczy do Twojego organizmu wiele witamin. Domowy sok z owoców będzie dobry nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Skoro już wiesz jak zrobić sok z czarnej porzeczki i jakie ma zastosowanie,
Zostawiam dla ciebie, przepis na sok z żurawiny skorzystaj i zakochaj się. Owoce jagodowe, do których należą, porzeczki są niskoenergetyczne, co oznacza, że dostarcza małą ilość kilokalorii do Twojego organizmu, dodatkowo charakteryzuje się wysoką zwartością składników mineralnych i witamin, co oznacza, że jest po prostu zdrowy.
Mam nadzieje, że Cię przekonałam.
Teraz sam przygotuj zdrowy i smaczny soki z owoców. Będzie on dobry nie tylko na zimę i nie tylko dla dzieci, ale dla wszystkich osób. Koniecznie rzuć okiem na przepis. Smacznego!
Alergeny w soku z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla soku z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze soku z czarnej porzeczki
Sok w podobny sposób możesz przygotować z wielu owoców.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.