Przepis na sok z czarnego bzu krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kwiaty czarnego bzu dokładnie oczyść i umyj, a następnie delikatnie osusz.

Owoce przełóż do garnka i zalej wodą (1 litr), dodaj posiekany imbir, delikatnie podgrzewaj.

Dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.

Na samym końcu dodaj miód, podgrzewaj sok przez 20 minut.

Odcedź sok przez gazę i rozlej sok do szklanek.

sok z czarnego bzu
Sok z czarnego bzu
Koszt przygotowania dania
1.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
161 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
40

Sok z czarnego bzu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z czarnego bzu

Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z bardziej słodkim i przyjemnym syropem, który może być też sokiem na ciepłe dni. Poznaj mój przepis na sok z czarnego bzu i poznaj jego właściwości.

Sok powstaje tylko z kwiatów czarnego bzu, odrobiny cukru, który możesz zastąpić jego substytutem np. ksylitol, który charakteryzuje się wyższą słodkością niż zwykły cukier. Dlatego możemy używać go zdecydowanie w mniejszych ilościach. Oprócz tego odrobina imbiru, który zapewni nam delikatne i przyjemne rozgrzanie. Śmiało możesz postawić też na sok z cytryny lub goździki.

Dokładnie jak zrobić sok z czarnego bzu opisuję krok po kroku nieco niżej. Chciałabym wspomnieć o tym, że kwiaty bzu są bogate w flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, a dodatkowo w olejki czy garbniki, czyli te substancje, które naturalnie występują w herbacie. Flawonoidy należą do substancji czynnych biologicznie, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączać je do naszej diety. Kwiaty bzu charakteryzują się także zawartością soli mineralnych, a napar czy syrop z nich będzie skutecznie sprawdzał się na walkę z przeziębieniem, gorączką. Podobnie jak sok z cebuli będzie wzmacniał naszą odporność, ale też błony śluzowe naszych dróg oddechowych, co jest niezwykle ważne przy różnego rodzaju infekcjach. Dodatkowo z żywieniowego punktu widzenia kwiaty tej rośliny regulują trawienie, działają moczopędnie i wspomagają usuwanie toksyn z naszego organizmu poprzez regulację trawienia.

Domowy sok z dzikiego bzu idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do herbaty nie tylko na zimę. Skoro już wiesz, jak go przygotować, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Wartości odżywcze soku z czarnego bzu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z czarnego bzu 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z czarnego bzu

Lista alergenów dla soku z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sok z czarnego bzu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kwiaty czarnego bzu
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania soku z czarnego bzu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kwiaty czarnego bzu
500 g
2 szklanki
Imbir korzeń
10 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jak oceniasz przepis na sok z czarnego bzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób