Sok z czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu - 2 szklanki (500 g)
- Imbir korzeń - 1 kawałek (10 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na sok z czarnego bzu krok po kroku
Kwiaty czarnego bzu dokładnie oczyść i umyj, a następnie delikatnie osusz.
Owoce przełóż do garnka i zalej wodą (1 litr), dodaj posiekany imbir, delikatnie podgrzewaj.
Dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.
Na samym końcu dodaj miód, podgrzewaj sok przez 20 minut.
Odcedź sok przez gazę i rozlej sok do szklanek.
Więcej informacji na temat soku z czarnego bzu
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z bardziej słodkim i przyjemnym syropem, który może być też sokiem na ciepłe dni. Poznaj mój przepis na sok z czarnego bzu i poznaj jego właściwości.
Sok powstaje tylko z kwiatów czarnego bzu, odrobiny cukru, który możesz zastąpić jego substytutem np. ksylitol, który charakteryzuje się wyższą słodkością niż zwykły cukier. Dlatego możemy używać go zdecydowanie w mniejszych ilościach. Oprócz tego odrobina imbiru, który zapewni nam delikatne i przyjemne rozgrzanie. Śmiało możesz postawić też na sok z cytryny lub goździki.
Dokładnie jak zrobić sok z czarnego bzu opisuję krok po kroku nieco niżej. Chciałabym wspomnieć o tym, że kwiaty bzu są bogate w flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, a dodatkowo w olejki czy garbniki, czyli te substancje, które naturalnie występują w herbacie. Flawonoidy należą do substancji czynnych biologicznie, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączać je do naszej diety. Kwiaty bzu charakteryzują się także zawartością soli mineralnych, a napar czy syrop z nich będzie skutecznie sprawdzał się na walkę z przeziębieniem, gorączką. Podobnie jak sok z cebuli będzie wzmacniał naszą odporność, ale też błony śluzowe naszych dróg oddechowych, co jest niezwykle ważne przy różnego rodzaju infekcjach. Dodatkowo z żywieniowego punktu widzenia kwiaty tej rośliny regulują trawienie, działają moczopędnie i wspomagają usuwanie toksyn z naszego organizmu poprzez regulację trawienia.
Domowy sok z dzikiego bzu idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do herbaty nie tylko na zimę. Skoro już wiesz, jak go przygotować, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Alergeny w soku z czarnego bzu
Lista alergenów dla soku z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z czarnego bzu
Wartości odżywcze soku z czarnego bzu
Sok z czarnego bzu to świetny zamiennik kupnych soków w kartonie, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj zdrowy i pyszny sok. Zamiast cukru możesz postawić na jego zamiennik np. ksylitol.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.