Przepis na smorodina krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, sitko

Porzeczki umieść w słoiki i rozciśnij delikatnie widelcem.

Dodaj cukier i wymieszaj.

Wlej wódkę i spirytus.

Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.

Odstaw na 6 tygodni.

Odcedź na sicie i wlej nalewkę do ozdobnej butelki.

Smorodina podana w szklanej butelce.
Smorodina
Koszt przygotowania dania
91.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
97 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
61

Smorodina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smorodinie

Smorodina to bardzo dobry pomysł na domową nalewkę na wódce i na spirytusie. Nalewka z czarnej porzeczki to sprawdzony przepis na pyszną nalewkę. Można podawać ją samodzielnie lub dodawać do drinków. Nalewka jest słodka i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przepis na smorodinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: porzeczki, cukier, spirytus, wódka.

Jak zrobić smorodinę? Porzeczki umieść w słoiki i rozciśnij delikatnie widelcem. Dodaj cukier i wymieszaj. Wlej wódkę i spirytus. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw na 6 tygodni. Odcedź na sicie i wlej nalewkę do ozdobnej butelki.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki zawierają naturalne przeciwutleniacze, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń.

Podsumowując sprawdzony przepis to łatwa nalewka, którą można przygotować także z czerwonej porzeczki. Domowa nalewka jest dobra do spożycia po 6 tygodniach od przygotowania. Można ją przechowywać w chłodnym miejscu przez ponad rok. Nalewkę można dodawać do ciast i deserów.

Wartości odżywcze smorodiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
195.36 kcal
97.68 kcal
Białko
0.51 g
0.25 g

Węglowodany w smorodinie

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
23.13 g
11.56 g
Węglowodany przyswajalne
21.56 g
10.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.56 g
0.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.13 g
0.07 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.04 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na smorodina

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.03 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
14.91 mg
7.45 mg
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Niacyna
0.04 mg
0.02 mg
Foliany
2.91 µg (mcg)
1.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smorodina

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.00 mg
0.50 mg
Potas
100.97 mg
50.48 mg
Wapń
12.18 mg
6.09 mg
Fosfor
18.12 mg
9.06 mg
Magnez
4.73 mg
2.36 mg
Żelazo
0.38 mg
0.19 mg
Cynk
0.09 mg
0.05 mg
Miedź
0.05 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smorodiny 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smorodinie

Lista alergenów dla smorodiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smorodina

Cena przygotowania smorodiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
600 g
lub czerwona
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
250 ml
1 szklanka
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Koszt składników
107.50
Jak oceniasz przepis na smorodina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób