Smorodina
- Czarna porzeczka - lub czerwona (600 g)
- Cukier (300 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Wódka - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na smorodina krok po kroku
Porzeczki umieść w słoiki i rozciśnij delikatnie widelcem.
Dodaj cukier i wymieszaj.
Wlej wódkę i spirytus.
Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.
Odstaw na 6 tygodni.
Odcedź na sicie i wlej nalewkę do ozdobnej butelki.
Więcej informacji na temat smorodiny
Smorodina to bardzo dobry pomysł na domową nalewkę na wódce i na spirytusie. Nalewka z czarnej porzeczki to sprawdzony przepis na pyszną nalewkę. Można podawać ją samodzielnie lub dodawać do drinków. Nalewka jest słodka i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przepis na smorodinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: porzeczki, cukier, spirytus, wódka.
Jak zrobić smorodinę? Porzeczki umieść w słoiki i rozciśnij delikatnie widelcem. Dodaj cukier i wymieszaj. Wlej wódkę i spirytus. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw na 6 tygodni. Odcedź na sicie i wlej nalewkę do ozdobnej butelki.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki zawierają naturalne przeciwutleniacze, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń.
Podsumowując sprawdzony przepis to łatwa nalewka, którą można przygotować także z czerwonej porzeczki. Domowa nalewka jest dobra do spożycia po 6 tygodniach od przygotowania. Można ją przechowywać w chłodnym miejscu przez ponad rok. Nalewkę można dodawać do ciast i deserów.
Alergeny w smorodinie
Lista alergenów dla smorodiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smorodina
Wartości odżywcze smorodiny
Smorodina to napój wysokoprocentowy zawierający dużą ilość pustych kalorii. Nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka ma dużą ilość cukru i szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.