Śledzie rolmopsy

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolmopsy z cebulą i koperkiem
Śledzie rolmopsy
Śledzie rolmopsy to doskonała propozycja na smaczne danie, które możesz podać podczas kolacji wigilijnej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
466 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Filety śledziowe solone (1000 g)
  • Ogórki kiszone (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na śledzie rolmopsy krok po kroku

Śledzie włóż do miski i mocz je przez kilka godzin.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Paprykę obierz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Ogórki kiszone również pokrój w paski.

W garnuszku zagotuj 1,5 szklanki wody, ocet, cukier, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe oraz cebulę.

Na każdy płat śledziowy ułóż kawałek ogórka kiszonego, papryki oraz cebuli z zalewy.

Śledzie zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami oraz ułóż w słoiku.

Rolmopsy zalej ugotowaną zalewą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Po tym czasie rolmopsy podawaj jako przystawkę na zimno.

Jak oceniasz przepis na śledzie rolmopsy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat śledzi rolmopsów

Śledzie rolmopsy to danie przygotowane na bazie marynowanych śledzi zawiniętych z dodatkami. Tradycyjne, domowe rolmopsy stanowią doskonały pomysł na przystawkę lub danie podane podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdzony przepis na śledzie rolmopsy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolmopsów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, ogórki kiszone, papryka czerwona, cebula, ocet spirytusowy, cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić śledzie rolmopsy? Śledzie włóż do miski i mocz je przez kilka godzin. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę obierz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Ogórki kiszone również pokrój w paski. W garnuszku zagotuj 1,5 szklanki wody, ocet, cukier, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe oraz cebulę. Na każdy płat śledziowy ułóż kawałek ogórka kiszonego, papryki oraz cebuli z zalewy. Śledzie zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami oraz ułóż w słoiku. Rolmopsy zalej ugotowaną zalewą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie rolmopsy podawaj jako przystawkę na zimno.

Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszne rolmopsy do słoików. Rolmopsy ze śledzi świetnie sprawdzą się jako przystawka podana na zimno lub danie wigilijne. Rolmopsy warto podać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Produkty niezbędne do przygotowania śledzi rolmopsów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w śledziach rolmopsach

Lista alergenów dla śledzi rolmopsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze śledzi rolmopsów

na 100g gotowej potrawy

Śledzie rolmopsy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Produkty wykorzystane do przygotowania rolmopsów stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
310.85
466.28
Białko (g)
34.09
51.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.79
4.18
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
3.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.12
25.67
Tłuszcze nasycone (g)
6.01
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
11.10
16.65
Cholesterol (mg)
113.07
169.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
65.29
97.93
Witamina B6 (mg)
0.55
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
19.33
29.00
Witamina C (mg)
17.13
25.70
Witamina D (µg (mcg))
7.90
11.85
Witamina E (mg)
2.22
3.33
Retinol (µg (mcg))
44.98
67.48
Tiamina (mg)
0.16
0.23
Ryboflawina (mg)
0.45
0.68
Niacyna (mg)
6.19
9.29
Foliany (µg (mcg))
23.89
35.84
Beta karoten (µg (mcg))
207.36
311.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
864.72
1297.09
Potas (mg)
653.91
980.87
Wapń (mg)
110.92
166.39
Fosfor (mg)
451.91
677.87
Magnez (mg)
62.81
94.22
Żelazo (mg)
2.19
3.28
Cynk (mg)
1.91
2.87
Miedź (mg)
0.19
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi rolmopsów 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi rolmopsów

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
1000 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Ogórki kiszone
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
39.00