Skrzydełka faszerowane
- Skrzydełko kurczaka (1500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Musztarda (25 g)
Przepis na skrzydełka faszerowane krok po kroku
Ze skrzydełek powyciągaj kosteczki.
Następnie przygotuj marynatę: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki ostrej, łyżkę oleju i musztardy, sól i pieprz wyłóż do miseczki, wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka.
Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Mięso mielone lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż je w powstałe po wyjęciu kostek miejsca.
Ułóż skrzydełka na blaszce, zabezpieczonej papierem do pieczenia i piecz około 50 minut w 180 st. C na złotawy kolor.
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Kaczka z jabłkami
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat skrzydełek faszerowanych
Skrzydełka faszerowane to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, ale również ciekawą prezencją i niebanalnym smakiem. Jest uniwersalne i łatwo je modyfikować.
Przepis na skrzydełka faszerowane to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. To również świetna przekąska na ciepło - sprawdzi się na wszystkich możliwych imprezach. Niezwykle ważną częścią przygotowania tego mięsa jest marynowanie. Do stworzenia marynaty możesz wykorzystać przyprawy polecane w tym przepisie, jednak możesz również sięgnąć po inne ulubione zioła. Jeśli lubisz, gdy mięso jest ostre, możesz zadbać o spory dodatek chilli, czy czarnego pieprzu. Choć może się wydawać, że marynowanie jest procesem niepotrzebnym, to właśnie ono dba o doskonały smak, czy odpowiednią miękkość i soczystość mięsa, więc nie warto go pomijać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić skrzydełka faszerowane, by były smaczne, proste i dość szybkie w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie na nadziewane mięso drobiowe. Nie wiesz, co zrobić na imprezę? Sięgnij po ten sprawdzony przepis! Głównym jego składnikiem są oczywiście skrzydełka. Drób jest mięsem, po które bardzo często sięgamy. Nie ma co się dziwić. Jest smaczne, łatwo dostępne, a przy tym naprawdę dobre dla zdrowia. W porównaniu z mięsem wołowym, czy wieprzowym, zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również więcej białka, które pozwala nasycić się na długo. To dlatego drób świetnie odnajduje się na wszelkich dietach redukcyjnych. Wiele osób ceni je również za bardzo neutralny smak, który świetnie przyjmuje wszelkiego rodzaju przyprawy. Mięso drobiowe jest dobrą bazą do przygotowania wartościowych posiłków, które na pewno będą nam służyć. Skrzydełka to mięso, które dostarcza również sporo witamin i składników odżywczych. Ciemne mięso kurczaka ma nieco więcej tłuszczu niż białe, dużo białka, a także dobrze przyswajalnego żelaza i cynku. Występuje w nim także magnez i selen, a także spore pokłady witamin z grupy B. Zawiera też mało cholesterolu, co na pewno ucieszy osoby, które dbają o swój układ krwionośny.
Alergeny w skrzydełkach faszerowanych
Lista alergenów dla skrzydełek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze skrzydełek faszerowanych
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(344g)
Węglowodany
(344g)
Tłuszcze
(344g)
Witaminy
(344g)
Składniki mineralne
(344g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.