Sernik z brzoskwiniami i bezą
- Herbatniki (300 g)
- Masło (120 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Budyń (proszek) - wanilinowy (20 g)
- Brzoskwinie w syropie (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Białko jajka (6 szt.)
Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą krok po kroku
Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj do nich masło i połącz składniki.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka z masłem.
Ugnieć ręką, wyklejając dokładnie blaszkę.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej białej masy.
Dodaj do miski twaróg, budyń i śmietanę kremówkę, zmiksuj krótko do połączenia składników.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj.
Wlej masę na spód ciasta i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 70 minut.
Na 30 minut przed końcem pieczenia ubij białka jaj z cukrem i wyłóż na wierzch sernika.
Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.
Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami i bezą to świetny pomysł na najlepszy kremowy sernik, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masło, ser twarogowy, śmietana kremówka, jajka, brzoskwinie w puszce, białka jaj, cukier, budyń waniliowy.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i bezą? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do nich masło i połącz składniki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka z masłem. Ugnieć ręką, wyklejając dokładnie blaszkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej białej masy. Dodaj do miski twaróg, budyń i śmietanę kremówkę, zmiksuj krótko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Wlej masę na spód ciasta i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia ubij białka jaj z cukrem i wyłóż na wierzch sernika. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.
Podsumowując pyszny sernik to sprawdzony przepis na deser dla całej rodziny. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zakryty folią lub w pojemniku. Sernik można przygotować także z innymi owocami np. z kompotu lub mrożonymi.
Alergeny w serniku z brzoskwiniami i bezą
Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami i bezą to domowy wypiek, który nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Sernik jest wysokokaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz diabetycy.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.