Schabowy ze śliwką
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Śliwki suszone (150 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
Przepis na schabowy ze śliwką krok po kroku
Schab wieprzowy pokrój w plastry i rozbij cienko tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Śliwki suszone ułóż na środek każdego kawałka schabu, złóż brzegi i zepnij wykałaczką. Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zdejmij je z patelni.
Na patelnię dolej olej, pokrój cebulę w pióra i zeszklij. Włóż schabowe na patelnie.
Następnie na patelnię wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym gazie 20 minut.
Po tym czasie wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Więcej informacji na temat schabowego ze śliwką
Schabowy ze śliwką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na schabowe ze śliwką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, śliwki suszone, śmietana kremówka 30%, bulion warzywny, cebula.
Jak zrobić schabowe ze śliwką? Na początek pokrój schab wieprzowy plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa, przypraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu ułóż śliwki suszone, złóż brzegi i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schabowe z każdej ze stron aż się zarumienią. Zdejmij je z patelni, dolej olej, pokrój cebulę w pióra i zeszklij. Ułóż ponownie schabowe na patelni, wlej bulion warzywny dodaj liść laurowy i ziele angielskie zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu przez 20 min po tym czasie wlej na patelnię śmietanę kremówkę i zagotuj aż sos zgęstnieje.
Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując pyszny schab nadziewany to doskonały pomysł na obiad. Pomysł na smaczny schab ze śliwką pasuje doskonale jako danie na imprezę ze znajomymi. Pieczony schab jest soczysty i rozpływa się w ustach.
Alergeny w schabowym ze śliwką
Lista alergenów dla schabowego ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze schabowego ze śliwką
Schabowe ze śliwką to dobra alternatywa tradycyjnego schabowego w panierce. Schabowe duszone zawierają mniej kalorii niż tradycyjny smażony schab. Są soczyste i rozpadają się w ustach.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.