Schab gotowany w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab gotowany w rękawie podany na drewnianej desce do krojenia.
Schab gotowany w rękawie
Schab gotowany w rękawie to doskonała propozycja na samczy obiad lub dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mięso gotowane.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
338 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na schab gotowany w rękawie krok po kroku

Schab umyj pod zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do miseczki włóż czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Marynatą natrzyj mięso, włóż je do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso wyciągnij z lodówki, przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż z dwóch stron i odstaw na pół godziny do ogrzania.

Mięso w rękawie włóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.

Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i mięso gotuj przez 50 minut.

Ugotowany schab możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na schab gotowany w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat schabu gotowanego w rękawie

Schab gotowany w rękawie w kawałku stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przestudzony schab gotowany świetnie sprawdzi się również jako produkt do przygotowania kanapek na śniadanie lub kolację. Soczysty schab, jako danie obiadowe, warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz ogórków kiszonych lub konserwowych. Przepis na schab gotowany w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.

A jak zrobić schab gotowany w rękawie? Schab umyj pod zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso, włóż je do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyciągnij z lodówki, przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż z dwóch stron i odstaw na pół godziny do ogrzania. Mięso w rękawie włóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i mięso gotuj przez 50 minut. Ugotowany schab możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: wiesz już jak przyprawić oraz jak ugotować pyszny schab w rękawie. Schab możesz także upiec w piekarniku. Produkty niezbędne do przygotowania schabu gotowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych. Schab możesz podać na ciepło oraz na zimno.

Alergeny w schabie gotowanym w rękawie

Lista alergenów dla schabu gotowanego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab gotowany w rękawie

Wartości odżywcze schabu gotowanego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Schab gotowany w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab wieprzowy stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
169.41
338.82
Białko (g)
21.03
42.07
Fenyloalanina (mg)
0.89
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.32
0.64
Węglowodany przyswajalne (g)
0.30
0.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.68
17.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
6.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.56
11.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
8.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.76
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Cholesterol (mg)
65.05
130.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
46.77
93.53
Potas (mg)
366.03
732.06
Wapń (mg)
8.55
17.11
Żelazo (mg)
0.50
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu gotowanego w rękawie

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
37.00