Schab gotowany w rękawie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na schab gotowany w rękawie krok po kroku
Schab umyj pod zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Do miseczki włóż czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Marynatą natrzyj mięso, włóż je do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso wyciągnij z lodówki, przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż z dwóch stron i odstaw na pół godziny do ogrzania.
Mięso w rękawie włóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i mięso gotuj przez 50 minut.
Ugotowany schab możesz podawać na ciepło lub na zimno.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat schabu gotowanego w rękawie
Schab gotowany w rękawie w kawałku stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przestudzony schab gotowany świetnie sprawdzi się również jako produkt do przygotowania kanapek na śniadanie lub kolację. Soczysty schab, jako danie obiadowe, warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz ogórków kiszonych lub konserwowych. Przepis na schab gotowany w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.
A jak zrobić schab gotowany w rękawie? Schab umyj pod zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso, włóż je do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyciągnij z lodówki, przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż z dwóch stron i odstaw na pół godziny do ogrzania. Mięso w rękawie włóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i mięso gotuj przez 50 minut. Ugotowany schab możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już jak przyprawić oraz jak ugotować pyszny schab w rękawie. Schab możesz także upiec w piekarniku. Produkty niezbędne do przygotowania schabu gotowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych. Schab możesz podać na ciepło oraz na zimno.
Alergeny w schabie gotowanym w rękawie
Lista alergenów dla schabu gotowanego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab gotowany w rękawie
Wartości odżywcze schabu gotowanego w rękawie
Schab gotowany w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab wieprzowy stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.