Sałatka z papryki na zimę

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z papryki na zimę w słoiku na tle przypraw i ziół.
Sałatka z papryki na zimę
Sałatka z papryki na zimę to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do potraw. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niezwykle ciekawa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
187 kcal
Kcal w porcji
477 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Papryka żółta (1000 g)
  • Cebula (500 g)
  • Ocet spirytusowy (250 ml)
  • Sól (20 g)
  • Cukier (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z papryki na zimę krok po kroku

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w duże paski.

Przygotuj 6 słoików, do każdego dodaj 1 liść laurowy, cebulę pokrojoną w pióra, kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu. Możesz również dodać ząbek czosnku.

Następnie dodaj do słoików paprykę.

Przygotuj zalewę: ocet, cukier, sól i łyżek wody zagotuj. Gorącą zalewę wlej do słoików i zakręć wieczka.

Słoiki z zawartością włóż do dużego garnka, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.

Słoiki ostrożnie wyjmij, odwróć je do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do ostudzenia.

Ostudzone i osuszone słoiki przenieś do piwnicy lub spiżarni.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z papryki na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z papryki na zimę

Sałatka z papryki na zimę to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do potraw. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niezwykle ciekawa.

Przepis na sałatkę z papryki na zimę to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do obiadu, czy kolacji. Papryka do słoików to opcja, która jest nie tylko smaczna, ale również odżywcza. Zalewa do niej składa się z tylko kilku składników. Jednak możesz ją dowolnie wzbogacić według własnych preferencji. Zalewa do niej jest smaczna, szybka i lekko słodkawa, przez co nie czuć w niej mocnego aromatu octu. Domowe przetwory w postaci marynowanej papryki najlepiej przygotować latem, kiedy roślina owocuje. W tym okresie warzywo dostępne będzie w niższych cenach i zdecydowanie łatwiej kupimy niezbędną ilość. To niezwykle prosty przepis, pamiętaj jednak, by słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z papryki na zimę, by była smaczna i ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Możesz ją przygotować zarówno z czerwonej papryki, jak i zielonej lub żółtej. Możesz też połączyć je w jedną część. W dodatku zalewa jest prosta, szybka i niezwykle pyszna. O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki — może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Papryka jest ważnym źródłem witaminy A, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, a nasza papryka konserwowa zawiera też olej, dzięki czemu witaminy te mogą być łatwiej przyswajane. Oprócz tego zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Do papryki dodaje się również gorczycy, która również wykazuje spory potencjał zdrowotny. Pikantny i nieco gorzkawy smak gorczycy białej bardzo dobrze wpływa na poprawę procesów trawiennych. Przyprawa skutecznie pobudza narządy do produkcji soków żołądkowych, dlatego też zalecana jest osobom skarżącym się na niestrawność. Dzięki nasionom tej rośliny warzywa w occie zyskają niezapomniany aromatyczny smak.

Alergeny w sałatce z papryki na zimę

Lista alergenów dla sałatki z papryki na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałatki z papryki na zimę

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, dostarcza sporo cennych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(477g)
Energia (kcal)
39.21
187.05
Białko (g)
0.89
4.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(477g)
Węglowodany (g)
9.09
43.35
Węglowodany przyswajalne (g)
7.74
36.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
6.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(477g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(477g)
Witamina A (µg (mcg))
58.39
278.53
Witamina B6 (mg)
0.18
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
110.10
525.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.05
0.23
Niacyna (mg)
0.67
3.22
Foliany (µg (mcg))
28.50
135.93
Beta karoten (µg (mcg))
609.97
2909.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(477g)
Sód (mg)
274.33
1308.56
Potas (mg)
173.72
828.65
Wapń (mg)
11.04
52.65
Fosfor (mg)
22.90
109.24
Magnez (mg)
10.23
48.82
Żelazo (mg)
0.35
1.69
Cynk (mg)
0.18
0.85
Miedź (mg)
0.05
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z papryki na zimę 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z papryki na zimę

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Papryka żółta
1000 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
10.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cukier
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
38.00