Sałatka szwedzka

Opublikowano: 01.10.2022 r., 17:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka warzywna w misce
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to uniwersalny dodatek do wielu potraw i dań obiadowych. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj sałatkę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
134 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórki konserwowe - 8 sztuk (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Sól (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na sałatkę szwedzką krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Ogórki i marchew umyj i obierz ze skóry, pokrój na cienkie plastry.

Ogórki przełóż do miski i zalej wodą rozpuszczoną solą. Odstaw na godzinę.

Ogórki odcedź z zalewy. Przełóż marchew i ogórki do słoików, dodaj przyprawy.

W garnku podgrzej 2 litry wody, dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlej ocet i przestań ogrzewać.

Zalej warzywa zalewą i szczelnie zakręć słoiki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę szwedzką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki szwedzkiej

Sałatka szwedzka to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.

Surówkę możesz przygotować z długiego ogórka zielonego lub z ogórka gruntowego, sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.

Główny składnik całej surówki, jakim są ogórki to niskokaloryczne warzywo pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Ogórki są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Surówka z ogórków może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz pomidory lub inne swoje ulubione warzywa.

Zatem poznaj mój przepis na sałatkę szwedzką.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe warzywa, takie jak: ogórki i marchew, dodatkowo woda, ocet, ziele angielskie i liście laurowe.

Zatem, jak zrobić sałatkę szwedzką do słoików na zimę?

Ogórki i marchew umyj i obierz ze skóry, pokrój na cienkie plastry. Ogórki przełóż do miski i zalej wodą rozpuszczoną solą. Odstaw na godzinę. Ogórki odcedź z zalewy. Przełóż marchew i ogórki do słoików, dodaj przyprawy. W garnku podgrzej 2 litry wody, dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlej ocet i przestań ogrzewać. Zalej warzywa zalewą i szczelnie zakręć słoiki. Nasz sprawdzony przepis jest gotowy.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.

Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skoro już wiesz, jak zrobić surówkę z zielonego ogórka, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj ją samodzielnie. Będzie to świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w sałatce szwedzkiej

Lista alergenów dla sałatki szwedzkiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze sałatki szwedzkiej

na 100g gotowej potrawy

Możesz pasteryzować słoiki, dzięki temu możesz zrobić zapasy na zimę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
89.58
134.37
Białko (g)
0.20
0.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
21.00
31.50
Węglowodany przyswajalne (g)
20.50
30.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ogórki konserwowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
79.84
119.76
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.05
1.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.14
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.12
0.18
Foliany (µg (mcg))
3.69
5.53
Beta karoten (µg (mcg))
793.46
1190.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
3253.49
4880.23
Potas (mg)
58.50
87.76
Wapń (mg)
20.32
30.48
Fosfor (mg)
6.30
9.45
Magnez (mg)
3.26
4.89
Żelazo (mg)
0.13
0.20
Cynk (mg)
0.06
0.09
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki szwedzkiej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki szwedzkiej

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki konserwowe
300 g
8 sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Sól
100 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 100 g
Koszt składników
15.00