Sałatka szwedzka
- Ogórki konserwowe - 8 sztuk (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
- Sól (100 g)
Przepis na sałatkę szwedzką krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
Ogórki i marchew umyj i obierz ze skóry, pokrój na cienkie plastry.
Ogórki przełóż do miski i zalej wodą rozpuszczoną solą. Odstaw na godzinę.
Ogórki odcedź z zalewy. Przełóż marchew i ogórki do słoików, dodaj przyprawy.
W garnku podgrzej 2 litry wody, dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlej ocet i przestań ogrzewać.
Zalej warzywa zalewą i szczelnie zakręć słoiki.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki szwedzkiej
Sałatka szwedzka to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.
Surówkę możesz przygotować z długiego ogórka zielonego lub z ogórka gruntowego, sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Główny składnik całej surówki, jakim są ogórki to niskokaloryczne warzywo pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Ogórki są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Surówka z ogórków może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz pomidory lub inne swoje ulubione warzywa.
Zatem poznaj mój przepis na sałatkę szwedzką.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe warzywa, takie jak: ogórki i marchew, dodatkowo woda, ocet, ziele angielskie i liście laurowe.
Zatem, jak zrobić sałatkę szwedzką do słoików na zimę?
Ogórki i marchew umyj i obierz ze skóry, pokrój na cienkie plastry. Ogórki przełóż do miski i zalej wodą rozpuszczoną solą. Odstaw na godzinę. Ogórki odcedź z zalewy. Przełóż marchew i ogórki do słoików, dodaj przyprawy. W garnku podgrzej 2 litry wody, dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlej ocet i przestań ogrzewać. Zalej warzywa zalewą i szczelnie zakręć słoiki. Nasz sprawdzony przepis jest gotowy.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.
Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Skoro już wiesz, jak zrobić surówkę z zielonego ogórka, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj ją samodzielnie. Będzie to świetny pomysł na dodatek do obiadu.
Alergeny w sałatce szwedzkiej
Lista alergenów dla sałatki szwedzkiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
Wartości odżywcze sałatki szwedzkiej
Możesz pasteryzować słoiki, dzięki temu możesz zrobić zapasy na zimę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.