- Ogórek 400 g 6 sztuk
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 sztuka
- Ocet jabłkowy 10 ml 1 łyżka
- Cukier 20 g 2 łyżki
- Sól 2 g 1/2 łyżeczki
- Pieprz cayenne 2 g 1/2 łyżeczki
Przepis na sałatkę na zimę z ogórków krok po kroku
Umieść cebulę w misce i zalej octem jabłkowym. Pozostaw na kilka minut, aby cebula zmiękła i nabierała delikatnego smaku octu.
W międzyczasie umyj i pokrój ogórki w cienkie plasterki.
Odsącz cebulę z octu, dodaj pokrojone ogórki do miski.
Pokrój czerwoną paprykę na drobne kawałki i dodaj do miski z ogórkami.
W oddzielnej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz, koperek, kolendrę i gorczycę.
Wlej dressing nad ogórki, cebulę i paprykę. Delikatnie wymieszaj.
Przenieś sałatkę do słoików.
Zakręć szczelnie i umieść w lodówce na kilka godzin lub nawet przez noc.

-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Informacje dietetyczne - sałatka na zimę z ogórków
Wartości odżywcze sałatki na zimę z ogórków
Jeśli wolisz bardziej intensywne smaki możesz dodać papryczki jalapeno.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce na zimę z ogórków
Lista alergenów dla sałatki na zimę z ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Więcej informacji na temat sałatki na zimę z ogórków
Sałatka na zimę z ogórków to wyjątkowa kompozycja smaków i konsystencji, która doskonale sprawdza się w chłodniejsze miesiące, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Jest to połączenie kwaszonej świeżości ogórków z delikatnymi akcentami innych warzyw oraz aromatycznego dressingu. Dodatkowo ogórki to popularne warzywo, które jest powszechnie dostępne i często wykorzystywane w kuchni.
Są bardzo niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla osób, które chcą utrzymać lub zredukować masę ciała. Składają się głównie z wody i błonnika, dlatego stanowią lekki i sycący dodatek do posiłków. Zawartość wody w ogórkach (około 95%) sprawia, że są one doskonałym źródłem nawodnienia. Spożycie ogórków w okresie letnim może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.
Ogórki są źródłem błonnika, który jest korzystny dla trawienia. Błonnik może pomóc w regulacji perystaltyki jelit, zapobiegając zaparciom i wspierając ogólnie zdrową florę jelitową.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę z ogórków na zimę.
Poniżej zobacz, jak proste składniki potrzebujesz do przygotowania ogórków w occie do słoików samemu.
Zatem, jak zrobić ogórki w zalewie?
Umieść cebulę w misce i zalej octem jabłkowym. Pozostaw na kilka minut, aby cebula zmiękła i nabierała delikatnego smaku octu. W międzyczasie umyj i pokrój ogórki w cienkie plasterki. Odsącz cebulę z octu, dodaj pokrojone ogórki do miski. Pokrój czerwoną paprykę na drobne kawałki i dodaj do miski z ogórkami. W oddzielnej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz, koperek, kolendrę i gorczycę. Wlej dressing nad ogórki, cebulę i paprykę. Delikatnie wymieszaj. Przenieś sałatkę do słoików. Zakręć szczelnie i umieść w lodówce na kilka godzin lub nawet przez noc.
Nasza domowa sałatka z ogórków jest gotowa do podania. Sam widzisz, że domowe przetwory nie muszą być trudne w przygotowaniu. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się jak pyszna i aromatyczna jest moja dzisiejsza sałatka.
Będzie ona idealnym uzupełnieniem kanapek, przekąsek lub do potraw mięsnych czy dań jednogarnkowych.
Skoro już wiesz, jak się robi ogórki w słoiku i jak powstaje najważniejszy element, czyli zalewa koniecznie przygotuj ją w domu.
Szacunkowy koszt przygotowania sałatki na zimę z ogórków
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023