Sałatka letnia

Opublikowano: 27.09.2023 r., 13:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka pełna warzyw
Sałatka letnia
Sałatka to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu dnia, przygotujesz ją w ciągu kilku minut i nasycisz na kilka godzin. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę letnią.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
128 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry - 2 filety (200 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (240 g)
  • Ogórek - 1 stuka (100 g)
  • Sałata (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na sałatkę letnią krok po kroku

Jogurt wylej do miseczki i dodaj drobno posiekany koperek, całość dobrze wymieszaj.

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, wrzuć do miski, warzywa umyj i drobno pokrój wymieszaj z sałatą.

Mięso umyj, osusz i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, grilluj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Pokrój mięso na mniejsze kawałki i ułóż na sałacie.

Całość podawaj z jogurtem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę letnią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki letniej

Nie ma nic lepszego niż sałatka letnia z warzyw sezonowych. Dlatego poznaj mój dzisiejszy prosty przepis i przygotuj sałatkę, która jest pyszna nie tylko do obiadu, ale też jako osobny posiłek. Poprzez odpowiednio dobrane składniki jest ona sycąca i na pewno nada ci energii do następnego posiłku. Głównym składnikiem jest tutaj drób, który jest źródłem białka oraz wielu witamin, Białko oprócz tego, że jest składnikiem budulcowym również zapewnia wysoką sytość dlatego warto dbać aby znalazło się ono w każdym posiłku. Jeśli unikasz mięsa lub twoja dieta jest wegetariańska, zamiast dodatku mięsa możesz użyć gotowanego jajka.

Sałatkę tą najlepiej przygotowywać latem, ponieważ to wtedy pomidory i ogórki są najlepsze wy smaku.

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak pomidory, ogórek, cebula, jogurt naturalny, koperek, dowolna sałata, pierś z kurczaka i olej rzepakowy.

Śmiało możesz też zamienić mięso na gotowane jajko. Jajka dostarczają białko pełnowartościowe, to oznacza, że zawiera ono wszystkie aminokwasy, które należy dostarczyć z diety do naszego organizmu. Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Zatem, jak zrobić letnią sałatkę?

Jogurt wylej do miseczki i dodaj drobno posiekany koperek, całość dobrze wymieszaj. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, wrzuć do miski, warzywa umyj i drobno pokrój wymieszaj z sałatą. Mięso umyj, osusz i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, grilluj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Pokrój mięso na mniejsze kawałki i ułóż na sałacie. Całość podawaj z jogurtem.

Nasz przepis na sałatkę letnią jest dobry do spożycia. Będzie to dobry pomysł na posiłek na lunch lub obiad.

Nasza sałatka jest szybka w przygotowaniu, przekonaj się sam jaka jest dobra w smaku.

Alergeny w sałatce letniej

Lista alergenów dla sałatki letniej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki letniej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast grillowanej piersi z indyka możesz dodać gotowane jajko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
64.47
128.95
Białko (g)
6.21
12.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.50
7.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
5.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.98
3.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
1.99
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.80
1.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
12.71
25.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
6.53
13.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
45.91
91.82
Potas (mg)
172.89
345.78
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.94
95.88
Żelazo (mg)
0.49
0.98
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki letniej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki letniej

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
200 g
2 filety
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Pomidor
240 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Ogórek
100 g
1 stuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Sałata
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
36.10