Roladki z udek kurczaka

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki drobiowe z wiosenną sałatką
Roladki z udek kurczaka
Roladki z udek kurczaka to doskonała alternatywa dla tych z piersi z kurczaka. Mięso z udek jest smaczne, a przy okazji bardzo zdrowe. Idealnie smakuje zapiekane.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
895 kcal
Kcal w porcji
523 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Ser Feta (250 g)
  • Suszone pomidory (320 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, folia spożywcza

Przepis na roladki z udek kurczaka krok po kroku

Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każde udko rozłóż i jeśli jest taka potrzeba, ponacinaj, aby miało większą powierzchnię. Przypraw, ale ostrożnie, bo ser feta jest słony, dodaj szczyptę ziół prowansalskich.

Ser feta pokrój na osiem części, a suszone pomidory na małe kawałki. Na każdym kawałku mięsa ułóż ser, pomidory i po listku świeżej bazylii.

Każdy kawałek mięsa zwiń w rolkę i ułóż na kawałku foli spożywczej posmarowanej olejem rzepakowym. Zawiń roladki.

Na suchej patelni obsmaż mięso w folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-40 min.

Jak oceniasz przepis na roladki z udek kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat roladek z udek kurczaka

Roladki z udek kurczaka to doskonała alternatywa dla tych z piersi z kurczaka. Mięso z udek jest smaczne, a przy okazji bardzo zdrowe. Idealnie smakuje zapiekane.

Przepis na roladki z udek kurczaka to doskonały pomysł na smaczne mięso na obiad. Jeśli uwielbiasz kurczaka, jednak dania na bazie piersi już Ci się znudziły, to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Drylowane kawałki mięsa wspaniale sprawdzają się do nadziewania. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje. To mięso, po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości. To również dobry wybór dla dzieci, gdyż mięso jest niezwykle delikatne i łagodne. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać ze wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki z udek kurczaka, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Roladki drobiowe to doskonała opcja na pyszny i szybki obiad. Te drobiowe są lżejsze niż z czerwonego mięsa, a przy tym zawierają mniej kalorii i tłuszczu. To najlepsze rozwiązanie dla każdego miłośnika mięs. Świetnie sprawdzą się w sosie, ale również bez dodatków. Duża zawartość białka i witamin czynią je idealnym posiłkiem na diecie redukcyjnej. Dobrze używać suszonych pomidorów z zalewy, gdyż te smakują wyśmienicie, jednak w wersji bardziej fit lepiej sięgnąć po to bez oleju, gdyż mają znacznie mniej kalorii. Tak upieczony kurczak jest niezwykle soczysty, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów.

Alergeny w roladkach z udek kurczaka

Lista alergenów dla roladek z udek kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze roladek z udek kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(523g)
Energia (kcal)
171.22
895.46
Białko (g)
17.36
90.82
Fenyloalanina (mg)
0.67
3.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(523g)
Węglowodany (g)
11.98
62.67
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
49.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
13.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(523g)
Tłuszcz (g)
6.72
35.13
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
21.08
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
14.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
9.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
4.88
Cholesterol (mg)
72.13
377.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(523g)
Witamina A (µg (mcg))
35.24
184.32
Witamina B6 (mg)
0.40
2.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.90
Witamina C (mg)
7.99
41.79
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.15
Witamina E (mg)
0.18
0.94
Retinol (µg (mcg))
26.27
137.41
Tiamina (mg)
0.19
0.99
Ryboflawina (mg)
0.35
1.82
Niacyna (mg)
5.56
29.06
Foliany (µg (mcg))
21.50
112.46
Beta karoten (µg (mcg))
107.28
561.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(523g)
Sód (mg)
264.48
1383.25
Potas (mg)
859.96
4497.60
Wapń (mg)
107.29
561.14
Fosfor (mg)
240.87
1259.76
Magnez (mg)
57.22
299.24
Żelazo (mg)
2.45
12.83
Cynk (mg)
1.99
10.38
Miedź (mg)
0.33
1.74
Mangan (mg)
0.39
2.06
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z udek kurczaka 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z udek kurczaka

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Ser Feta
250 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 250 g
Suszone pomidory
320 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 320 g
Koszt składników
56.00