Powidło śliwkowe

Opublikowano: 27.04.2022 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklany słoik z powidłem.
Powidło śliwkowe
Powidło śliwkowe to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ciast i deserów. Domowe powidło śliwkowe przygotować można bez dodatku cukru. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 150 min
369 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Śliwki (2000 g)
  • Cukier - 2 niepełne szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na powidło śliwkowe krok po kroku

Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.

Umieść śliwki w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.

Wlej pół szklanki wody i duś śliwki na wolnym ogniu przez 130 minut.

Co jakiś czas mieszaj powidło, aby się nie przykleiło do garnka.

Wyparz słoiki wrzątkiem i przełóż do nich jeszcze gorącą konfiturę.

Zakręć szczelnie i umieść w garnku.

Wlej wodę do 3/4 objętości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Dokręć nakrętki i postaw na zakrętce do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na powidło śliwkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat powidła śliwkowego

Powidło śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wyrób owocowy. Powidło świetnie nadaje się do słoików na zimę. Można je dodać do ciasta lub jako nadzienie do pączków. Przepis na powidło śliwkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia powidła potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić powidło śliwkowe? Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Umieść śliwki w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i duś śliwki na wolnym ogniu przez 130 minut. Co jakiś czas mieszaj powidło, aby się nie przykleiło do garnka. Wyparz słoiki wrzątkiem i przełóż do nich jeszcze gorącą konfiturę. Zakręć szczelnie i umieść w garnku. Wlej wodę do 3/4 objętości słoików. Gotuj przez 15 minut. Dokręć nakrętki i postaw na zakrętce do wystygnięcia.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując tradycyjne powidło jest doskonałe do ciasta oraz jako dodatek do pączków. To, ile cukru dodać zależy od tego, jak słodką konfiturę chcesz uzyskać. Smaczne powidło jest najlepsze jako dodatek do kanapek z twarogiem. Domowe powidło jest bardzo smaczne i dość gęste. Powidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy. Do powidła można dodać także jabłka lub pomarańcze.

Alergeny w powidle śliwkowym

Lista alergenów dla powidła śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło śliwkowe

Wartości odżywcze powidła śliwkowego

na 100g gotowej potrawy

Powidło śliwkowe to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Konfitura jest niskokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
102.50
369.00
Białko (g)
0.58
2.10
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
26.10
93.96
Węglowodany przyswajalne (g)
24.93
89.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
0.29
1.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.51
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
14.17
51.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.92
28.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.35
1.26
Foliany (µg (mcg))
4.17
15.00
Beta karoten (µg (mcg))
158.33
570.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
0.17
0.60
Potas (mg)
131.17
472.20
Wapń (mg)
5.17
18.60
Fosfor (mg)
13.33
48.00
Magnez (mg)
5.83
21.00
Żelazo (mg)
0.15
0.54
Cynk (mg)
0.09
0.31
Miedź (mg)
0.05
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny powidła śliwkowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powidła śliwkowego

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Cukier
400 g
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
22.50