Powidło śliwkowe
- Śliwki (2000 g)
- Cukier - 2 niepełne szklanki (400 g)
Przepis na powidło śliwkowe krok po kroku
Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
Umieść śliwki w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.
Wlej pół szklanki wody i duś śliwki na wolnym ogniu przez 130 minut.
Co jakiś czas mieszaj powidło, aby się nie przykleiło do garnka.
Wyparz słoiki wrzątkiem i przełóż do nich jeszcze gorącą konfiturę.
Zakręć szczelnie i umieść w garnku.
Wlej wodę do 3/4 objętości słoików.
Gotuj przez 15 minut.
Dokręć nakrętki i postaw na zakrętce do wystygnięcia.
-
Powidła śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat powidła śliwkowego
Powidło śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wyrób owocowy. Powidło świetnie nadaje się do słoików na zimę. Można je dodać do ciasta lub jako nadzienie do pączków. Przepis na powidło śliwkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia powidła potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić powidło śliwkowe? Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Umieść śliwki w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i duś śliwki na wolnym ogniu przez 130 minut. Co jakiś czas mieszaj powidło, aby się nie przykleiło do garnka. Wyparz słoiki wrzątkiem i przełóż do nich jeszcze gorącą konfiturę. Zakręć szczelnie i umieść w garnku. Wlej wodę do 3/4 objętości słoików. Gotuj przez 15 minut. Dokręć nakrętki i postaw na zakrętce do wystygnięcia.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując tradycyjne powidło jest doskonałe do ciasta oraz jako dodatek do pączków. To, ile cukru dodać zależy od tego, jak słodką konfiturę chcesz uzyskać. Smaczne powidło jest najlepsze jako dodatek do kanapek z twarogiem. Domowe powidło jest bardzo smaczne i dość gęste. Powidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy. Do powidła można dodać także jabłka lub pomarańcze.
Alergeny w powidle śliwkowym
Lista alergenów dla powidła śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło śliwkowe
Wartości odżywcze powidła śliwkowego
Powidło śliwkowe to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Konfitura jest niskokaloryczna.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.