Powidła śliwkowe bez cukru
- Śliwki (2000 g)
Przepis na powidła śliwkowe bez cukru krok po kroku
Śliwki umyj, przekrój i pozbaw pestek.
Owoce wrzuć do garnka i odstaw na 20 minut.
Do śliwek wlej 50 ml wody, dodaj cynamon i duś je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny.
Gotowe powidła przełóż do słoików i mocno zakręć.
Słoiki pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 20 minut.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat powideł śliwkowych bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to idealna opcja dla osób, które muszą ograniczyć ilość węglowodanów prostych w swojej diecie. To sposób na przetwór, który, choć bez cukru jest bardzo słodki i pełen smaku. Świetnie nadaje się do różnych deserów, jako dodatek do słodkich naleśników czy gofrów, ale również jako baza dla pysznych słodkich kanapek.
Przepis na powidła śliwkowe bez cukru jest niezwykle prosty, więc poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Istnieje niezwykle wiele sposobów na przygotowanie tych przetworów, jednak najważniejszą kwestią jest, nie sposób obróbki, a raczej rodzaj owoców. Najlepiej sprawdzają się w tym dżemie śliwki węgierki, które charakteryzują się niezwykłą słodyczą, ale też bardzo mocnym smakiem, który po obróbce termicznej będzie jeszcze mocniejszy. Do przygotowania powideł najlepiej wybrać śliwki bardzo dojrzałe, które są niezwykle miękkie, prawie rozpadające się. Dzięki temu cała obróbka termiczna nie potrwa zbyt długo, a przetwory będą same w sobie naprawdę słodkie, tak że dodatek cukru będzie niepotrzebny. Zamiast cukru można użyć słodzika, który świetnie wzbogaci smak całości, a nie podniesie indeksu glikemicznego, ani nie doda kalorii. W tym wypadku dobrze sprawdzi się na przykład erytrytol. Choć w tym przypadku owoce są tak słodkie, że jest to konieczne. Śliwki, które stanowią podstawę, tego przetworu są niezwykle wartościowym owocem. Charakteryzują się one dość sporą zawartością błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit. Zawdzięczają swój wspaniały ciemny kolor barwnikom, które są przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru, by były zdrowe, ale również pyszne, to ten przepis na pewno świetnie się sprawdzi. Jest łatwy, a pozwala przygotować dietetyczne przetwory, które sprawdzą się dla każdego. Powidła są smaczne, bardzo gęste i niezwykle zdrowe. Dzięki temu, że nie dodaje się do nich cukru sprawdzą się nawet w diecie osób z cukrzycą czy insulinooporością.
Alergeny w powidłach śliwkowych bez cukru
Lista alergenów dla powideł śliwkowych bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła śliwkowe bez cukru
Wartości odżywcze powideł śliwkowych bez cukru
To zdrowsza opcja, zawierająca mniej cukrów prostych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.