Polewa lukrowa

Opublikowano: 21.12.2021 r., 14:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polewa lukrowa
Polewa lukrowa
Polewa lukrowa, większości znana po prostu jako lukier, to świetny dodatek do wielu dań i ozdób. Poznaj mój przepis na domowy lukier, przyda się nie tylko do pierniczków.
Przygotowanie 10 min
96 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier puder 1 szklanka (250 g)
  • Sok z cytryny 7 łyżek (1 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, metalowe sito, łyżka

Przepis na polewę lukrową krok po kroku

Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

Dodawaj stopniowo sok z cytryny.

Energicznie ucieraj do momentu, aż powstanie kremowa polewa.

Jak oceniasz przepis na polewę lukrową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polewy lukrowej

Polewa lukrowa wszystkim znana bardziej jako lukier.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić polewę lukrową w bardzo prosty sposób, całość nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

Domowa polewa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Zatem poznaj mój przepis na polewę lukrową.

Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Będziesz potrzebować cukier puder i odrobinę soku z cytryny.

Wystarczy, że przesiejesz go przez sitko do miseczki i zaczniesz dodawać stopniowo sok z cytryny. Teraz energicznie ucieraj, do momentu, gdy cukier puder zamieni się w gładką, białą, kremową masę. Sok z cytryny możesz zamienić, także na wodę. Nie ma to większego znaczenia. Ja jednak zawsze korzystam z soku z cytryny.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, lukier możesz wykorzystać do ciast, aby je pięknie udekorować.

Teraz w okresie Świąt Bożego Narodzenia polewa lukrowa to dobry pomysł na dekoracje do pierników. Możesz użyć mojej podstawowej wersji z tego przepisu, gdy potrzebujesz białego lukru. Jeśli, chcesz ozdobić ciasto lub pierniki za pomocą kolorowego lukru, dodaj do niego kroplę odpowiedniego barwnika.

Pamiętaj, aby przy tym wyborze zwrócić szczególną uwagę na skład barwnika, który dodajesz.

Pomysłów na wykorzystanie lukru jest bardzo wiele, na pewno przyda Ci się on przy nie jednym słodkim wypieku.

Dobrze, że polewa to bardzo szybka i łatwa sprawa, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w kuchni.

Alergeny w polewie lukrowej

Lista alergenów dla polewy lukrowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polewę lukrową

Wartości odżywcze polewy lukrowej

na 100g gotowej potrawy

Domowy lukier to zdecydowanie lepsza wersja niż kupna w sklepie. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu mamy pewność, że lukier jest wolny od barwników i konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
387.54
96.88
Białko (g)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
99.40
24.85
Węglowodany przyswajalne (g)
99.40
24.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
1.25
0.31
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.15
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.08
0.02
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
2.00
0.50
Potas (mg)
2.40
0.60
Wapń (mg)
1.02
0.25
Fosfor (mg)
0.03
0.01
Magnez (mg)
0.02
0.01
Żelazo (mg)
0.06
0.02
Cynk (mg)
0.01
0.00
Miedź (mg)
0.01
0.00
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy lukrowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy lukrowej

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Sok z cytryny
1 ml
7 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 ml
Koszt składników
3.00