Przepis na polędwiczkę z grilla krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
grill elektryczny, miska, szczypce do grilla, tacka na grilla, worki do pakowania próżniowego

Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błonek.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Rozmaryn umyj, listki oderwij od gałązki i posiekaj je.

W miseczce wymieszaj musztardę, olej rzepakowy, czosnek, rozmaryn oraz szczyptę soli i pieprzu.

Mięso wymieszaj w marynacie i umieść je w worku do pakowania próżniowego.

Z worka usuń powietrze i mięso umieść w lodówce na całą noc.

Następnie polędwiczki wyciągnij z folii i grilluj na rozgrzanym ruszcie grilla przez około 30 minut (co jakiś czas polędwiczkę przewróć na drugą stronę).

Często zadawane pytania

Polędwiczka z grilla podana na drewnianej desce do krojenia.
Polędwiczka z grilla
Koszt przygotowania dania
10.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
31

Polędwiczka z grilla - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwiczce z grilla

Polędwiczka z grilla to doskonały pomysł na pyszne mięso grillowane. Smaczna polędwiczka doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych warzyw lub z dodatkiem sosów na bazie jogurtu. Polędwiczka z grilla świetnie sprawdzi się również jako pyszny obiad z grilla dla całej rodziny. Przepis na polędwiczkę z grilla jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, musztarda francuska, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek oraz rozmaryn.

Jak zrobić polędwiczkę z grilla? Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błonek. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozmaryn umyj, listki oderwij od gałązki i posiekaj je. W miseczce wymieszaj musztardę, olej rzepakowy, czosnek, rozmaryn oraz szczyptę soli i pieprzu. Mięso wymieszaj w marynacie i umieść je w worku do pakowania próżniowego. Z worka usuń powietrze i mięso umieść w lodówce na całą noc. Następnie polędwiczki wyciągnij z folii i grilluj na rozgrzanym ruszcie grilla przez około 30 minut (co jakiś czas polędwiczkę przewróć na drugą stronę).

Polędwiczka wieprzowa to najchudszy kawałek tuszy wieprzowej. Polędwica powinno się przygotowywać przez krótki czas, ponieważ nie służy jej długa obróbka termiczna. Polędwica stanowi dobre źródło witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Żelazo to składnik mineralny, który niezbędny jest do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Polędwica jest także doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm.

Podsumowując pyszną polędwiczkę z grilla jest najlepsza bezpośrednio po przygotowaniu. Pozostawienie polędwiczki na noc w marynacie sprawia, że mięso jest bardziej kruche. Polędwiczka jest dobra z dodatkiem sosów na bazie jogurtu, doskonale smakuje również z dodatkiem ziemniaków oraz sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze polędwiczki z grilla

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczki z grilla 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczce z grilla

Lista alergenów dla polędwiczki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na polędwiczkę z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania polędwiczki z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
250 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 g
Musztarda francuska
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na polędwiczkę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób