Polędwica z jelenia

Opublikowano: 22.02.2024 r., 12:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica z jelenia danie
Polędwica z jelenia
Polędwica z jelenia to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe przygotowane z dziczyzny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne mięso pieczone.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 150 min
133 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwica z jelenia (1000 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (150 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Miód (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, sos worcestershire
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza, patelnia, lodówka

Przepis na polędwicę z jelenia krok po kroku

Do garnka wlej wino. Dodaj do niego 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 gałązki rozmarynu, 5 ziarenek jałowca, 4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Mięso umyj, osusz i oczyść z błonek.

Następnie mięso przełóż do miski i zalej je marynatą. Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą, zakryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie mięso wyciągnij z marynaty i delikatnie je odsącz.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony do zarumienienia.

Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej je pozostałą marynatą.

Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 150 minut (co 30 minut mięso odwróć na drugą stronę).

Upieczoną polędwicę pozostaw na 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij ją kroić.

Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na polędwicę z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z jelenia

Polędwica z jelenia to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polędwica z jelenia pieczona w piekarniku doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków. Prosty przepis na polędwicę z jelenia nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: polędwica z jelenia, olej rzepakowy, wino czerwone wytrawne, czosnek, miód, sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz jałowiec.

A jak przyrządzić mięso z jelenia? Do garnka wlej wino. Dodaj do niego 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 gałązki rozmarynu, 5 ziarenek jałowca, 4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie mięso przełóż do miski i zalej je marynatą. Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą, zakryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso wyciągnij z marynaty i delikatnie je odsącz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony do zarumienienia. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej je pozostałą marynatą. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 150 minut (co 30 minut mięso odwróć na drugą stronę). Upieczoną polędwicę pozostaw na 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij ją kroić.

Mięso z jelenia jest źródłem pełnowartościowego białka, jest ekologiczne, ma korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, gdyż ma małą zawartość tłuszcz. Dziczyzna jest najzdrowszym rodzajem mięsa, gdyż zwierzęta od setek lat wiedzą, co mają zjeść aby być w pełni sił witalnych, ich jedzenie jest organiczne.

Podsumowując wiesz już, jak zrobić polędwicę z jelenia. Polędwica z jelenia świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub klusek.

Alergeny w polędwicy z jelenia

Lista alergenów dla polędwicy z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na polędwicę z jelenia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • polędwica z jelenia, sos worcestershire
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze polędwicy z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Polędwica z jelenia to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Dziczyzna stanowi doskonałe źródło białka.

Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z jelenia 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z jelenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z jelenia
1000 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Wino czerwone wytrawne
150 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g