Polędwica z jelenia
- Polędwica z jelenia (1000 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Wino czerwone wytrawne (150 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Miód (20 g)
Przepis na polędwicę z jelenia krok po kroku
Do garnka wlej wino. Dodaj do niego 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 gałązki rozmarynu, 5 ziarenek jałowca, 4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego.
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Mięso umyj, osusz i oczyść z błonek.
Następnie mięso przełóż do miski i zalej je marynatą. Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą, zakryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie mięso wyciągnij z marynaty i delikatnie je odsącz.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony do zarumienienia.
Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej je pozostałą marynatą.
Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 150 minut (co 30 minut mięso odwróć na drugą stronę).
Upieczoną polędwicę pozostaw na 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij ją kroić.
Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat polędwicy z jelenia
Polędwica z jelenia to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polędwica z jelenia pieczona w piekarniku doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków. Prosty przepis na polędwicę z jelenia nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: polędwica z jelenia, olej rzepakowy, wino czerwone wytrawne, czosnek, miód, sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz jałowiec.
A jak przyrządzić mięso z jelenia? Do garnka wlej wino. Dodaj do niego 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 gałązki rozmarynu, 5 ziarenek jałowca, 4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie mięso przełóż do miski i zalej je marynatą. Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą, zakryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso wyciągnij z marynaty i delikatnie je odsącz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony do zarumienienia. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej je pozostałą marynatą. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 150 minut (co 30 minut mięso odwróć na drugą stronę). Upieczoną polędwicę pozostaw na 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij ją kroić.
Mięso z jelenia jest źródłem pełnowartościowego białka, jest ekologiczne, ma korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, gdyż ma małą zawartość tłuszcz. Dziczyzna jest najzdrowszym rodzajem mięsa, gdyż zwierzęta od setek lat wiedzą, co mają zjeść aby być w pełni sił witalnych, ich jedzenie jest organiczne.
Podsumowując wiesz już, jak zrobić polędwicę z jelenia. Polędwica z jelenia świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub klusek.
Alergeny w polędwicy z jelenia
Lista alergenów dla polędwicy z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
W przepisie na polędwicę z jelenia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- polędwica z jelenia, sos worcestershire
Wartości odżywcze polędwicy z jelenia
Polędwica z jelenia to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Dziczyzna stanowi doskonałe źródło białka.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.