Pleśniak z wiśniami
- Jajko (5 szt.)
- Margaryna do pieczenia (1 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (400 g)
- Wiśnie - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pleśniak z wiśniami krok po kroku
Mąkę wysyp na stół, wbij żółtka, dodaj margarynę, wsyp cukier, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 3 części, jedną wymieszaj z kakao.
Jedną białą część zetrzyj na tarce na spód foremki.
Rozłóż wiśnie i zetrzyj kakaową część.
Białka jaj ubij na sztywno i rozłóż na owoce.
Zetrzyj ostatnią część ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat pleśniaka z wiśniami
Pleśniak z wiśniami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami.
Będzie to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub słodki podwieczorek.
Czy znacie przepis na ciasto pleśniak z wiśniami? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak każde inne ciasto, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na wiśnie.
Możesz wykorzystać wiśnie drylowane lub poświęcić dłuższą chwilę w przygotowywaniu ciasta i usunąć pestki z owoców samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne drylowanie, pamiętaj o założeniu rękawiczek. Sok z wiśni potrafi bardzo zafarbować.
Co do owoców śmiało możesz postawić na mrożone wiśnie, jeśli jednak masz możliwość postaw na świeże wiśnie. Delikatne, wilgotne, kruche ciasto i kwaśne wiśnie to idealne połączenie nadające się na deser lub lunch w ciągu dnia. Taką słodką przekąskę z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje do masy biszkoptowej, możesz dodać kakao jak w moim przepisie. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z wiśniami. A do ciasta ze świeżymi owocami pasują praktycznie wszystkie dodatki, stąd pomysł na dodatek bezy. Pleśniak to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.
Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Pleśniak z wiśniami idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.
Jak zrobić pleśniaka z wiśniami? Poznaj prosty przepis.
Alergeny w pleśniaku z wiśniami
Lista alergenów dla pleśniaka z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze pleśniaka z wiśniami
Zamiast wiśni możesz użyć innych dowolnych owoców.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
jajka,
mąka pszenna,
wiśnie,
cukier,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.