Pleśniak z powidłami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Powidła śliwkowe (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na pleśniak z powidłami krok po kroku
Mąkę wysyp na stół, dodaj posiekane masło i kakao, wbij żółtka i wsyp cukier. Zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 3 równe części, do jednej dodaj kakao i zagnieć ponownie.
Foremkę posmaruj masłem, białą część ciasta zetrzyj na tarce.
Rozłóż powidła na całej powierzchni ciasta, w tym czasie ubij białka jajek na sztywną pianę.
Zetrzyj kakaową część ciasta i dodaj ubitą pianę.
Zetrzyj ostatnią część ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat pleśniaka z powidłami
Pleśniak z powidłami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z powidłami śliwkowymi.
Będzie to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub słodki podwieczorek.
Czy znacie przepis na ciasto pleśniak z powidłami śliwkowymi? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak każde inne ciasto, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na powidła.
Pleśniak czy też skubaniec z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje, do masy ciasta możesz dodać kakao jak w moim przepisie. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z owocami. A do ciasta ze świeżymi owocami pasują praktycznie wszystkie dodatki, stąd pomysł na dodatek bezy. Pleśniak to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.
Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Przepis na ciasto pleśniak z powidłami śliwkowymi idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.
Jak zrobić pleśniaka ze śliwkami? Poznaj prosty przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Alergeny w pleśniaku z powidłami
Lista alergenów dla pleśniaka z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pleśniaka z powidłami
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych powideł/ dżemu lub owoców.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.