Pleśniak z makiem
- Mąka krupczatka (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masa makowa (400 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Kisiel (proszek) (40 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
Przepis na pleśniak z makiem krok po kroku
Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier (150g). Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owinięte folią spożywczą włóż do zamrażarki.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki.
Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę.
Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat pleśniaka z makiem
Pleśniak z makiem to doskonała propozycja na domowe ciasto z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis na pleśniak z makiem jest bardzo prosty, wykonasz go bez wielkiego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, masa makowa z puszki, kakao oraz kisiel cytrynowy.
Jak zrobić pleśniaka z makiem? Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pomysł na placek z makiem idealnie sprawdzi się jako szybkie do przygotowania ciasto w dzień powszedni. Sprawdzony przepis jest prosty i smaczny. Pyszny pleśniak doskonale komponuje się na deser podany z kawą lub herbatą. Dobry mak powinien zawierać dużo bakalii i mieć zwartą konsystencję. Możesz użyć gotowej masy lub przygotować ją własnoręcznie w domu.
Alergeny w pleśniaku z makiem
Lista alergenów dla pleśniaka z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pleśniaka z makiem
Ciasto pleśniak z makiem to słodki wyrób zawierający dużo cukru i kalorii ogółem. Słodkich wypieków powinny unikać osoby chore na cukrzycę oraz na dietach redukcyjnych. Osoby całkowicie zdrowe także powinny uważać na podaż cukru w diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.