Placek z jabłkami bez jajek
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
- Masło (250 g)
- Jabłko (1500 g)
Przepis na placek z jabłkami bez jajek krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
Jabłka obierz, umyj, pokrój na kwiatki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.
Jabłka podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkim 2 łyżek cukru oraz z 1 łyżeczką cynamonu. Jabłka smaż, aby zmiękły. Następnie pozostaw je do wystudzenia.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej masło pokrojone w drobną kostkę, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Za składników zagnieć kruszonkę.
Połowę kruszonki odłóż do miski i wstaw ją do lodówki.
Z pozostałej na stolnicy kruszonki zagnieć jednolite ciasto.
Ciastem wylep dno formy do pieczenia, chłodne jabłka ułóż na cieście i posyp je kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat placka z jabłkami bez jajek
Placek z jabłkami bez jajek to doskonały pomysł na deser do kawy i herbaty. Ciasto warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto kruche bez jajek do szarlotki przygotujesz na bazie mąki, cukru, cukru wanilinowego oraz masła. Przepis na placek z jabłkami bez jajek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, masło, jabłka oraz cynamon.
A jak zrobić placek z jabłkami bez jajek? Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Jabłka obierz, umyj, pokrój na kwiatki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Jabłka podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek cukru oraz z 1 łyżeczką cynamonu. Jabłka smaż, aby zmiękły. Następnie pozostaw je do wystudzenia. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej masło pokrojone w drobną kostkę, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Za składników zagnieć kruszonkę. Połowę kruszonki odłóż do miski i wstaw ją do lodówki. Z pozostałej na stolnicy kruszonki zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno formy do pieczenia, chłodne jabłka ułóż na cieście i posyp je kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczny placek z jabłkami bez jajek. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Placek z jabłkami jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w placku z jabłkami bez jajek
Lista alergenów dla placka z jabłkami bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze placka z jabłkami bez jajek
Placek z jabłkami bez jajek to doskonała propozycja na pyszne ciasto dla osób, które nie tolerują jaj kurzych. Jabłka wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
mąka pszenna,
cukier,
cukier,
masło,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.