Pitzuchim

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozsypane nasiona słonecznika Pitzuchim
Pitzuchim
Pitzuchim odnosi się do odmian orzechów lub nasion, które rozłupywane są przy pomocy zębów i spożywane jako przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na prażone nasiona słonecznika.
Przygotowanie 10 min
146 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Nasiona słonecznika - niełuskane (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pitzuchim krok po kroku

Niełuskane nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Uprażone nasiona słonecznika przełóż do miseczki.

Podczas jedzenia usuń ze słonecznika łupinkę.

Pitzuchim podawaj jako przekąskę.

Jak oceniasz przepis na pitzuchim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat pitzuchim

Izraelski Pitzuchim to potoczne określenie, które odnosi się do odmian orzechów lub nasion, które rozłupywane są przy pomocy zębów i spożywane jako przekąska. Najbardziej popularne są ziarna słonecznika lub pestki dyni. Mniej popularne, ale tak samo pyszne Pitzuchim, mogą obejmować droższe odmiany orzechów, np. pistacje, orzechy brazylijskie czy migdały. Prosty przepis na Pitzuchim nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski niezbędne będą jedynie nasiona słonecznika w łupince oraz ulubione przyprawy (jeśli masz ochotę je wykorzystać). Nasiona słonecznika w łupince dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić Pitzuchim? Niełuskane nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Uprażone nasiona słonecznika przełóż do miseczki. Podczas jedzenia usuń ze słonecznika łupinkę. Pitzuchim podawaj jako przekąskę.

Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze.

Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku.

Podsumowując wiesz już co to jest żydowski Pitzuchim. Smaczne, prażone nasiona słonecznika (lub innych orzechów, lub pestek) stanowią doskonały pomysł na przekąskę. Najlepszy Pitzuchim należy spożywać bez łupinki, ponieważ spożywanie dużych ilości ziaren bez usunięcia z nich skorupy może powodować niedrożność jelit. Prażone nasiona słonecznika są dobre bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto je trochę przestudzić. W Izraelu Pitzuchim często przygotowywane są na miejscu i sprzedawane w brązowych, papierowych torbach.

Alergeny w pitzuchim

Lista alergenów dla Pitzuchim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pitzuchim

Wartości odżywcze pitzuchim

na 100g gotowej potrawy

Pitzuchim to prażone nasiona słonecznika. Warto wykorzystać je jako smaczną przekąskę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
584.00
146.00
Białko (g)
20.80
5.20
Fenyloalanina (mg)
1.17
0.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
20.00
5.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.40
2.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.60
2.15
Sacharoza (cukier) (g)
2.50
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
51.50
12.88
Tłuszcze nasycone (g)
9.90
2.48
Tłuszcze nienasycone (g)
41.60
10.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.50
4.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
23.10
5.78
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
3.00
0.75
Witamina B6 (mg)
1.34
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.40
0.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
1.48
0.37
Ryboflawina (mg)
0.36
0.09
Niacyna (mg)
8.34
2.08
Foliany (µg (mcg))
227.00
56.75
Beta karoten (µg (mcg))
30.00
7.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
9.00
2.25
Potas (mg)
645.00
161.25
Wapń (mg)
78.00
19.50
Fosfor (mg)
660.00
165.00
Magnez (mg)
325.00
81.25
Żelazo (mg)
5.25
1.31
Cynk (mg)
5.00
1.25
Miedź (mg)
1.80
0.45
Mangan (mg)
1.95
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny pitzuchim 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pitzuchim

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nasiona słonecznika
100 g
niełuskane
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
3.00