Pikle z cukinii na zimę
- Cukinia - 2 średnie sztuki (1000 g)
- Ocet jabłkowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Sól - 1,5 łyżki (15 g)
- Czosnek - 3 ząbki (20 g)
- Koperek - 1/2 pęczku (20 g)
Przepis na pikle z cukinii na zimę krok po kroku
Przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj i wyparz.
Cukinię obierz i pokrój w paski.
W słoikach ułóż kawałki czosnku, kopru, przypraw i cukinii.
W garnku zagotuj ok. 500 ml wody z octem, cukrem i solą.
Gorącą zalewą zalej cukinię.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15-20 minut.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia kiszona
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia marynowana na zimę
-
Przetwory z cukinii
Więcej informacji na temat pikli z cukinii na zimę
Pikle z cukinii na zimę to pomysł na pyszne, domowe, zdrowe przetwory. Jeśli planujesz uzupełnienie zapasów w swojej domowej spiżarni, koniecznie wypróbuj ten przepis! Pikle z cukinii do słoików są nie tylko pyszne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Są też bardzo uniwersalne i sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek, a także samodzielna przekąska. Jak zrobić pikle z cukinii na zimę, aby były naprawdę najlepsze? Niezbędne składniki to świeża cukinia, woda, sól, cukier, ocet oraz przyprawy takie jak czosnek, koper oraz pieprz. Przepis na pikle z cukinii na jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy dokładnie umyć i obrać cukinię, pokroić ją w paski i ułożyć w słoikach razem z przyprawami i dodatkami. Kolejny etap to zalewa octowa. Przygotujesz ją z wody, octu, soli i cukru. Jakie proporcje są najlepsze? Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Możesz je dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz, możesz dodać też inne przyprawy np. kurkumę, chilli, słodką paprykę mieloną lub przyprawę do grilla. Dodatkowo możesz też przygotować bardziej kolorową i urozmaiconą wersję, poprzez dodatek pokrojonej w paski marchewki lub papryki. Jak widzisz, jest naprawdę wiele możliwości, dlatego na pewno znajdziesz wersję, która będzie najlepiej odpowiadała Twoim preferencjom. Pikle z cukinii na zimę to przepis wart wypróbowania, jeśli lubisz domowe, warzywne przetwory. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.
Alergeny w piklach z cukinii na zimę
Lista alergenów dla pikli z cukinii na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze pikli z cukinii na zimę
Przetwory z dużą ilością soli, czosnku i octu mogą być źle tolerowane przez osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.