Pikle z cukinii na zimę

Opublikowano: 26.11.2024 r., 17:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
cukinia w słoikach w zalewie
Pikle z cukinii na zimę
Poznaj przepis na przepyszne pikle z cukinii na zimę, które idealnie sprawdzą się do obiadu, sałatek i kanapek.
Przygotowanie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 0 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (1000 g)
  • Ocet jabłkowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Sól - 1,5 łyżki (15 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (20 g)
  • Koperek - 1/2 pęczku (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na pikle z cukinii na zimę krok po kroku

Przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj i wyparz.

Cukinię obierz i pokrój w paski.

W słoikach ułóż kawałki czosnku, kopru, przypraw i cukinii.

W garnku zagotuj ok. 500 ml wody z octem, cukrem i solą.

Gorącą zalewą zalej cukinię.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na pikle z cukinii na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pikli z cukinii na zimę

Pikle z cukinii na zimę to pomysł na pyszne, domowe, zdrowe przetwory. Jeśli planujesz uzupełnienie zapasów w swojej domowej spiżarni, koniecznie wypróbuj ten przepis! Pikle z cukinii do słoików są nie tylko pyszne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Są też bardzo uniwersalne i sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek, a także samodzielna przekąska. Jak zrobić pikle z cukinii na zimę, aby były naprawdę najlepsze? Niezbędne składniki to świeża cukinia, woda, sól, cukier, ocet oraz przyprawy takie jak czosnek, koper oraz pieprz. Przepis na pikle z cukinii na jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy dokładnie umyć i obrać cukinię, pokroić ją w paski i ułożyć w słoikach razem z przyprawami i dodatkami. Kolejny etap to zalewa octowa. Przygotujesz ją z wody, octu, soli i cukru. Jakie proporcje są najlepsze? Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Możesz je dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz, możesz dodać też inne przyprawy np. kurkumę, chilli, słodką paprykę mieloną lub przyprawę do grilla. Dodatkowo możesz też przygotować bardziej kolorową i urozmaiconą wersję, poprzez dodatek pokrojonej w paski marchewki lub papryki. Jak widzisz, jest naprawdę wiele możliwości, dlatego na pewno znajdziesz wersję, która będzie najlepiej odpowiadała Twoim preferencjom. Pikle z cukinii na zimę to przepis wart wypróbowania, jeśli lubisz domowe, warzywne przetwory. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.

Alergeny w piklach z cukinii na zimę

Lista alergenów dla pikli z cukinii na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze pikli z cukinii na zimę

na 100g gotowej potrawy

Przetwory z dużą ilością soli, czosnku i octu mogą być źle tolerowane przez osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
31.86
0.00
Białko (g)
1.15
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
6.57
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
5.68
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
14.52
0.00
Witamina B6 (mg)
0.15
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.58
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.00
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.00
Ryboflawina (mg)
0.08
0.00
Niacyna (mg)
0.41
0.00
Foliany (µg (mcg))
22.18
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
98.44
0.00
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
485.43
0.00
Potas (mg)
240.25
0.00
Wapń (mg)
20.54
0.00
Fosfor (mg)
35.56
0.00
Magnez (mg)
16.59
0.00
Żelazo (mg)
0.47
0.00
Cynk (mg)
0.30
0.00
Miedź (mg)
0.05
0.00
Mangan (mg)
0.22
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli z cukinii na zimę 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikli z cukinii na zimę

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Ocet jabłkowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 125 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Sól
15 g
1,5 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek
20 g
1/2 pęczku
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
23.50