Przetwory z cukinii na zimę do słoików

przetwory z cukinii na zimę do słoików

Cukinia jest zdrowym warzywem, które świetnie sprawdza się przy różnych daniach. Polecana jest osobom na diecie redukcyjnej, zwłaszcza że jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Warzywa zawierają cenne dla organizmu witaminy i substancje odżywcze. Cukinia jest też niezwykle smacznym warzywem. Warto podkreślić, że im młodsza jest cukinia, tym lepiej smakuje. Warto robić z warzywa nie tylko pyszne potrawy, ale i smaczne przetwory. Cukinia na zimę do słoików jest znakomitym pomysłem. Fantastycznie smakuje jako surówka do mięsnych czy rybnych dań.

Przetwory z cukinii na zimę do słoików – proste przepisy na smaczne weki

Przetwory z cukinii na zimę do słoików są często robione w naszym kraju. Z cukinii można robić pyszne sałatki, a także dobre domowe weki. Warto znać proste przepisy na smaczne przetwory z cukinii, zwłaszcza że warzywo jest nie tylko dobre, ale i bardzo zdrowe. Co zrobić z cukinii? Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z cukinii.

Pyszne i proste przepisy na przetwory z cukinii na zimę do słoików

Surówka z cukinii, jabłek i marchewki – prosty przepis, krok po kroku

Zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii? Doskonałym pomysłem są weki z tego pysznego warzywa. Można przyrządzić np. surówkę z cukinii, jabłek i marchewki, która jest znakomitym dodatkiem do obiadu. Możesz zawekować ją na zimę i zaserwować domownikom do mięsnego obiadu. Surówka z cukinii fantastycznie smakuje również na domówce – goście powinni być zachwyceni takim poczęstunkiem. Surówka z cukinii w połączeniu z jabłkiem i marchewką jest nieco słodka, co podkreśla jej wyjątkowy smak. Surówka jest prosta do przygotowania, więc nawet amator w kuchni powinien znakomicie sobie z nią poradzić. Aby zrobić surówkę z cukinii, należy przygotować następujące składniki: cukinię, jabłka, marchewkę, ocet jabłkowy, cukier i musztardę. Nie można zapominać również o pieprzu i soli. Obierz marchewkę i jabłka. Odetnij dwa końce cukinii. Zetrzyj na tarce warzywa, a w małej misce wymieszaj cukier, ocet i musztardę. Dodaj sos do warzyw, po czym porządnie wymieszaj ze sobą składniki i starannie dopraw do smaku.

Surówka z cukinii, jabłek i marchewek znakomicie sprawdza się jako dodatek do mięsnych dań. Warto zaserwować ją również na imprezie czy z zupełnie innej okazji. W surówce znajduje się dużo wartościowych składników, więc będzie znakomita dosłownie dla każdego – niezależnie od rodzaju diety. Surówka z cukinii sprawdzi się w ketogenicznej, niskokalorycznej czy odchudzającej diecie. Pełna jest cennych dla organizmu składników odżywczych i witamin, dzięki czemu może porządnie odżywić nasze ciało. Ta pyszna surówka bez problemu stanie się uzupełnieniem codziennej diety, a także jej wartościową częścią. Dlaczego poleca się jeść cukinię w różnego rodzaju przetworach? Warzywo jest bowiem cennym źródłem antyoksydantów, które pomaga zachować zdrowie. Warto dodać, że w marchewce znajduje się duża zawartość witaminy B, a także witaminy A. Dzięki nim można lepiej zatroszczyć się o swój układ nerwowy. Jabłka pełne są też błonnika pokarmowego.

Surówka z miętą i fetą – smaczne domowe weki

Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, warto odtworzyć przepis na surówkę z fetą i miętą. Przyda się, zwłaszcza gdy nie masz pomysłu na surówkę dla gości. Kiedy otworzysz słoiczek zimą, na pewno zaskoczysz gości smakiem i aromatem surówki z cukinii. Warto podkreślić, że jest mocno orzeźwiająca, zatem znakomicie komponuje się z grillowanymi mięsami. Surówka z cukinią, fetą i miętą doskonała jest też do potraw wegańskich lu b wegetariańskich. Aby przygotować surówkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: cukinia, ogórki, rukola, ser feta, przyprawy do smaku, mięta, oliwa z oliwek, natka pietruszki i sok z cytryny. Umyj cukinię i odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce, następnie umyj, wysusz i obierz ogórka na plasterki. Zmieszaj z cukinią, po czym dopraw warzywa solą i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody. Do zielonych warzyw dodaj drobno posiekaną miętę i pietruszkę (może być też mięta w przyprawie). Do warzyw wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wsyp rukolę i dopraw wszystkie składniki pieprzem – porządnie wymieszaj całość. Udekoruj wierzch sałatki serem feta, pokrojonym na kawałki.

Surówka z cukinii z miętą i fetą jest niesamowicie smaczna i pożywna. Można ją szybko zrobić, dlatego polecana jest zwłaszcza dla niespodziewanych gości. Świetnie pasuje do różnych dań obiadowych, a także jako dodatek na kanapki. Surówkę można jeść też bez niczego – znakomicie sprawdza się jako przegryzka. Poza tym surówka jest zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna. Warto po nią sięgać, zwłaszcza będąc na diecie redukcyjnej. Jedzenie surówki polecane jest także cukrzykom i osobom walczącym z insulinoopornością. Przetwory z cukinii mają niski indeks glikemiczny, dlatego cukrzycy mogą zajadać je np. do obiadu. Do surówki można dodać też nieco marchewki, aby zwiększyć jej wartość odżywczą. Zamiast sera feta można zaserwować surówkę z majonezem. Trzeba jednak brać poprawkę na to, że majonez zwiększy kaloryczność potrawy i nie będzie już taka zdrowa.

Najlepsze pomysły na sałatki – sprawdź, co można zrobić z cukinii

Sałatka z cukinii na zimę – smaczne i aromatyczne warzywa w słoikach

Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę smacznego z cukinią, koniecznie sięgnij po przepis na zimową sałatkę. Może być nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale też niezwykle ciekawą przekąską w ciągu dnia. Aby zrobić sałatkę, powinieneś zaopatrzyć się w następujące składniki: cebula, cukier, cukinia, papryka żółta i czerwona oraz czosnek. Przydadzą się też przyprawy do smaku: pieprz w ziarnach, ocet spirytusowy, chili, liść laurowy, sól niejodowana i ziele angielskie.

Dokładnie wyparz we wrzątku słoiki i nakrętki. Następnie porządnie umyj cukinię i przekrój wzdłuż na pół. Pozbądź się gniazd nasiennych. Warzywo pokrój na plasterki i przełóż do dużej miski. Dokładnie umyj paprykę i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój paprykę w paski, po czym przełóż do miski z cukinią. Obierz cebulę i poszatkuj w piórka. Dodaj do miski z papryką i cukinią. Starannie wymieszaj całość. Zagotuj w garnku trzy szklanki wody z ½ szklanki octu, wodą i cukrem. Dosyp sól. Podczas gdy zalewa będzie się grzać, przełóż do szklanych słojów warzywa. Dorzuć liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i ziarnka pieprzu. Możesz wrzucić małą papryczkę chili, zwłaszcza jeśli lubisz ostre surówki. Zalej warzywa wrzącą wodą octową i zakręć. Pasteryzuj przez ok. kwadrans w gotującej się wodzie.

Cukinia po meksykańsku – dobre weki na zimę

Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczne przetwory z cukinii na zimę do słoików, koniecznie sprawdź właśnie ten przepis. Cukinia po meksykańsku fantastycznie pasuje do różnych obiadów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Ma słodko-pikantny posmak, który zachwyci miłośników nieco ostrych przetworów. Do przygotowania weków na zimę potrzebujesz następujących produktów: cukinia, pomidory, czosnek, olej rzepakowy, świeża papryczka chili, cukier, sól, ocet spirytusowy i przyprawy do smaku: papryka chili i papryka słodka.

Umyj cukinię, po czym usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywo w grube paski. Obierz czosnek i pokrój ząbki na kilka części. Umyj papryczki chili, następnie usuń gniazda nasienne i posiekaj. Wymieszaj w dużej miseczce czosnek, cukinię i chili. Dopraw solą i słodką papryką w proszku. Zmieszaj wszystko i zostaw na ok. 2-3 godziny. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Zblenduj całość i wlej do garnka z cukrem i octem. Zagotuj wszystko razem. W międzyczasie umyj słoiki, osusz je i wyparz. Ułóż cukinię pionowo w słoiku, następnie zalej gorącym płynem powstałym z cukru, pomidorów i octu. Wlej po łyżce oleju do każdego słoika. Zakręć wszystko i pasteryzuj przez kwadrans. Staraj się przechowywać słoje w ciemnym i możliwie chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarce. Cukinia po meksykańsku będzie znakomitym pomysłem na rozgrzewające przetwory na zimę.

Dlaczego warto robić przetwory z cukinii na zimę do słoików?

Sałatka z cukinii lub inne przetwory są doskonałym sposobem na zachowanie smaku, zapachu czy właściwości odżywczych warzyw. Cukinię można marynować, zwłaszcza że to skuteczna forma utrwalania żywności – w ten sposób hamuje się aktywności enzymów czy drobnoustrojów. Trzeba jednak pamiętać, że marynowanie może zniszczyć witaminy – takie, które nie są odporne na wysoką temperaturę (np. witaminę C). Należy również brać poprawkę na to, aby nie zamykać w słoikach żywności z widoczną pleśnią czy innymi nalotami. Lubisz marynowane warzywa? Często jesz je przygotowane właśnie w taki sposób? W procesie przygotowania zamień ocet spirytusowy na jabłkowy. Polecane jest to również wtedy, gdy masz nadżerki, chorobę wrzodową czy refluks.

Sałatka z cukinii jest dość prosta do zrobienia. Przetwory z tego warzywa nie powinny być kłopotliwe do przygotowania, nawet gdy nie ma się dużego doświadczenia w kuchni. Zimą przetwory te będą naprawdę znakomitą odskocznią od obiadowych, klasycznych surówek. Sałatka z cukinii jest jednak dość pracochłonna, ponieważ trzeba przebrnąć przez kilka etapów przygotowań – zalewa, słoiki, warzywa. Zimowa sałatka z cukinią będzie wyśmienitą odskocznią od wszystkich klasycznych dodatków do dań. Warto podkreślić, że przetwory z cukinii na zimę do słoików są też świetnym źródłem witamin i minerałów. Choćby dlatego warto nauczyć się je przygotowywać.

Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto