Pierogi z makiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z makiem podane na talerzu.
Pierogi z makiem
Pierogi z makiem to doskonała opcja na naprawdę pyszny posiłek na słodko. Sprawdzą się nie tylko na święta, ale także na co dzień. Są naprawdę wyjątkowe.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 20 min
692 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masa makowa (500 g)
  • Cukier puder (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa

Przepis na pierogi z makiem krok po kroku

W średniej misce wymieszaj mąkę i cukier. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.

Każdy okręg wypełnij masą makową i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.

W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.

Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat pierogów z makiem

Pierogi z makiem to doskonała opcja na naprawdę pyszny posiłek na słodko. Sprawdzą się nie tylko na święta, ale także na co dzień. Są naprawdę wyjątkowe.

Przepis na pierogi z makiem jest prosty, smaczny i niezwykle szybki, dlatego sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. W kilka chwil można przygotować to proste danie, które łączy w sobie pyszne ciasto pszenne i dużą ilość bakalii. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i potraw z jego dodatkiem. W tej wersji mak gra pierwsze skrzypce i sprawia, że całość smakuje naprawdę dobrze. To danie idealne również dla dzieci. Najlepiej przygotować pierogi z masą makową. Dzięki temu całość będzie zdecydowanie szybsza i nie trzeba będzie dodawać do niej tak dużej ilości bakalii, które zwykle już są umieszczone w masie. To świetny patent na to, co zrobić z masą makową, która została po wypiekach. Dlatego przepis na pewno przyda się po okresie Bożego Narodzenia, kiedy to masy używa się naprawdę dużo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z makiem, które będą smaczne, proste i naprawdę ciekawe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do ich przygotowania potrzebna jest masa makowa z puszki, to najprostszy sposób przygotowania farszu do nich. To doskonały pomysł na świąteczne pierożki, które są nie tylko pyszne, ale też dobre dla zdrowia. Robi się je w prosty sposób, a smakują naprawdę wybornie, są też w pełni wegetariańskie. Choć to danie postne, sprawdzi się nie tylko na święta. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna. Cały proces można podzielić na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy.

To wspaniały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest pyszne, szybkie i tanie. Ten prosty przepis pokaże ci jak stworzyć fantastyczny farsz do pierogów z masy makowej, a także delikatne ciasto.

Alergeny w pierogach z makiem

Lista alergenów dla pierogów z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa

Wartości odżywcze pierogów z makiem

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
344.53
692.50
Białko (g)
8.78
17.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
63.98
128.60
Węglowodany przyswajalne (g)
60.50
121.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
6.65
13.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.65
13.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
43.99
88.42
Wapń (mg)
228.20
458.69
Żelazo (mg)
3.80
7.63
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z makiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z makiem

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masa makowa
500 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
15.00