Pieczeń z karczku
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na pieczeń z karczku krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z każdej strony po 2 minuty.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z nieobranym czosnkiem i cebulą pokrojoną w cząstki. Całość zalej bulionem i dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, paprykę i tymianek.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso odłóż na osobny talerzyk. Pozostałe składniki zblenduj na gładką masę.
Gotowym sosem polej mięso.
Więcej informacji na temat pieczeni z karczku
Pieczeń z karczku to jedno z tych dań, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso pieczone w ten sposób jest naprawdę smaczne, dlatego będzie dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje. Wraz z pieczenią otrzymuje się niezwykle smaczny sos, który wspaniale otula mięso i sprawia, ze całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. Idealnie łączy się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z kiszonej kapusty.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń z karkówki wieprzowej, która będzie bardzo miękka, delikatna, a przy tym odpowiednio soczysta, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie naprawdę wspaniałe i sprawdzi się świetnie na rodzinne uroczystości. Może z powodzeniem gościć na świątecznym stole, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.
To dobra alternatywa dla innych mięs, które zwykle pojawiają się na stole. Karkówka ma dość dużo tłuszczu, dzięki czemu smakuje wybornie, gdyż to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. To dlatego tego mięsa wcale nie trzeba mocno przyprawiać, wystarczy odrobina przypraw i ziół, by całość skradła serca każdego, kto tylko spróbuje tego mięsa. Do mięsa można dodać oczywiście swoich ulubionych przypraw, by stworzyć bardziej spersonalizowane danie, jednak mieszanka z przepisu zawsze się sprawdza i nadaje całości wspaniałego aromatu.
To świetna opcja na obiad. Całość wystarczy tylko połączyć z ziemniakami, kaszą czy ryżem i dodać warzywa, by stworzyć zdrowe i zbilansowane danie. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań kuchni polskiej. Karkówka jest mięsem dość popularnym, jednak zwykle kojarzy się z dobrą propozycją na grilla. To mięso, które ma zdecydowanie więcej zastosowań. Jednym z nich jest pyszna pieczeń, którą można zjadać na ciepło jako obiad, ale także na zimno z pieczywem. Ta pieczeń jest tak pyszna, że znika niezwykle szybko z talerzy, to ze względu na odpowiednią mieszankę przypraw, która dodaje mięsu świetnego smaku. Karkówka upieczona w piekarniku jest bardzo soczysta. To idealny pomysł na świetny posiłek dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis na pieczeń z karczku, pozwoli Ci przygotować mięso idealne, skąpane w sosie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.
Alergeny w pieczeni z karczku
Lista alergenów dla pieczeni z karczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pieczeni z karczku
To danie zdrowe, jednak wieprzowina nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(274g)
Węglowodany
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy
(274g)
Składniki mineralne
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.