Pieczeń z karczku

Opublikowano: 11.09.2021 r., 21:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z karczku podana w naczyniu żaroodpornym z sosem.
Pieczeń z karczku
Pieczeń z karczku jest świetnym wyborem dla wszystkich miłośników tradycyjnych mięsnych dań. Smakuje fantastycznie i pięknie się prezentuje, sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
361 kcal
Kcal w porcji
274 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, blender

Przepis na pieczeń z karczku krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z każdej strony po 2 minuty.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z nieobranym czosnkiem i cebulą pokrojoną w cząstki. Całość zalej bulionem i dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, paprykę i tymianek.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

Po tym czasie mięso odłóż na osobny talerzyk. Pozostałe składniki zblenduj na gładką masę.

Gotowym sosem polej mięso.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z karczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z karczku

Pieczeń z karczku to jedno z tych dań, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso pieczone w ten sposób jest naprawdę smaczne, dlatego będzie dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje. Wraz z pieczenią otrzymuje się niezwykle smaczny sos, który wspaniale otula mięso i sprawia, ze całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. Idealnie łączy się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z kiszonej kapusty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń z karkówki wieprzowej, która będzie bardzo miękka, delikatna, a przy tym odpowiednio soczysta, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie naprawdę wspaniałe i sprawdzi się świetnie na rodzinne uroczystości. Może z powodzeniem gościć na świątecznym stole, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

To dobra alternatywa dla innych mięs, które zwykle pojawiają się na stole. Karkówka ma dość dużo tłuszczu, dzięki czemu smakuje wybornie, gdyż to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. To dlatego tego mięsa wcale nie trzeba mocno przyprawiać, wystarczy odrobina przypraw i ziół, by całość skradła serca każdego, kto tylko spróbuje tego mięsa. Do mięsa można dodać oczywiście swoich ulubionych przypraw, by stworzyć bardziej spersonalizowane danie, jednak mieszanka z przepisu zawsze się sprawdza i nadaje całości wspaniałego aromatu.

To świetna opcja na obiad. Całość wystarczy tylko połączyć z ziemniakami, kaszą czy ryżem i dodać warzywa, by stworzyć zdrowe i zbilansowane danie. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań kuchni polskiej. Karkówka jest mięsem dość popularnym, jednak zwykle kojarzy się z dobrą propozycją na grilla. To mięso, które ma zdecydowanie więcej zastosowań. Jednym z nich jest pyszna pieczeń, którą można zjadać na ciepło jako obiad, ale także na zimno z pieczywem. Ta pieczeń jest tak pyszna, że znika niezwykle szybko z talerzy, to ze względu na odpowiednią mieszankę przypraw, która dodaje mięsu świetnego smaku. Karkówka upieczona w piekarniku jest bardzo soczysta. To idealny pomysł na świetny posiłek dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis na pieczeń z karczku, pozwoli Ci przygotować mięso idealne, skąpane w sosie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.

Alergeny w pieczeni z karczku

Lista alergenów dla pieczeni z karczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pieczeni z karczku

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, jednak wieprzowina nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kcal)
132.07
361.87
Białko (g)
15.91
43.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany (g)
1.15
3.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.03
2.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz (g)
6.69
18.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
6.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
12.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
9.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.75
Cholesterol (mg)
41.34
113.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina A (µg (mcg))
4.26
11.66
Witamina B6 (mg)
0.25
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.57
Witamina C (mg)
0.86
2.35
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.67
Witamina E (mg)
0.43
1.19
Retinol (µg (mcg))
0.61
1.67
Tiamina (mg)
0.38
1.03
Ryboflawina (mg)
0.18
0.49
Niacyna (mg)
3.19
8.74
Foliany (µg (mcg))
3.61
9.90
Beta karoten (µg (mcg))
33.84
92.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód (mg)
130.53
357.64
Potas (mg)
223.19
611.54
Wapń (mg)
12.49
34.22
Fosfor (mg)
154.83
424.23
Magnez (mg)
13.30
36.44
Żelazo (mg)
0.68
1.85
Cynk (mg)
1.94
5.31
Miedź (mg)
0.08
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z karczku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z karczku

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
65.00