Pasztet rybny

Opublikowano: 02.01.2024 r., 16:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet rybny podany na drewnianej desce.
Pasztet rybny
Pasztet rybny to doskonała alternatywa dla tego mięsnego. Jest równie smaczny, pięknie się prezentuje i zaskakuje aromatem. Dodatkowo jest też bardzo zdrowy.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
160 kcal
Kcal w porcji
148 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet (1000 g)
  • Bułka pszenna czerstwa (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kasza manna (20 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blender, foremka keksówka

Przepis na pasztet rybny krok po kroku

Filety umyj i przypraw solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Odstaw na 20 minut do lodówki. Pokrój w kostkę.

Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Dodaj rybę pokrojoną na kawałki.

Wystudź i zmiel razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.

Połącz z jajkiem i kaszą manną.

Masę na pasztet przełóż do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet rybny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu rybnego

Pasztet rybny to doskonała alternatywa dla tego mięsnego. Jest równie smaczny, pięknie się prezentuje i zaskakuje aromatem. Dodatkowo jest też bardzo zdrowy.

Przepis na pasztet rybny to pyszny sposób na dodatek do kanapek. Ten tradycyjny wyrób robi się z mięsa białych ryb. Dzięki temu jest delikatny i smaczny. Sprawdzi się idealnie, jeśli kochasz rybne potrawy. Najważniejszym składnikiem tego pasztetu są ryby. Najlepszy będzie dorsz lub pstrąg tęczowy, ale możesz też wybrać inne białe ryby. Z rybami doskonale komponują się usmażone warzywa, czyli na przykład cebula, czy marchewka. Możesz też wzbogacić go o pietruszkę oraz seler, który świetnie komponuje się z rybami ze względu na bardzo lekki, orzeźwiający smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet rybny, by był smaczny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Pasztet bez problemu można kupić w sklepie, jednak najlepszy jest ten domowy. Gdy robi się go samemu, wtedy można dokładnie kontrolować wszystkie składniki i sięgać tylko po te, które nam służą i za którymi przepadamy. Pasztet rybny to pyszne danie, które idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Choć niewątpliwie doskonale się wtedy sprawdza. To dlatego, że jest to danie w pełni postne. W dodatku pięknie prezentuje się na stole. Warto więc po nie sięgnąć. Pasztet rybny jest bardzo delikatny, wilgotny i naprawdę pyszny. Nie trzeba wkładać w niego dużo pracy, więc będzie idealny, gdy nie przepadasz za zbyt długim siedzeniem w kuchni. A pozwala Ci uzyskać efekt wow. Zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.

Ryby nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenną dla zdrowia grupą produktów. Najważniejsze są kryjące się w nich kwasy tłuszczowe, które dbają o zdrowie układu hormonalnego, krwionośnego, nerwowego i immunologicznego. To również cenne źródło pierwiastków takich jak cynk, czy selen, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ten pasztet pozwala włączyć je do diety w prosty, ale również smaczny sposób.

Alergeny w pasztecie rybnym

Lista alergenów dla pasztetu rybnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Kasza manna

Wartości odżywcze pasztetu rybnego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest naprawdę zdrowa - zawiera sporo białka, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 i cynk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kcal)
108.40
160.44
Białko (g)
13.58
20.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany (g)
5.05
7.48
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
6.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz (g)
3.47
5.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
1.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
3.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
2.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
0.84
Cholesterol (mg)
56.32
83.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina A (µg (mcg))
70.30
104.05
Witamina B6 (mg)
0.20
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
1.00
Witamina C (mg)
2.44
3.61
Witamina D (µg (mcg))
0.75
1.11
Witamina E (mg)
0.93
1.38
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.87
29.40
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Ryboflawina (mg)
0.10
0.15
Niacyna (mg)
1.70
2.52
Foliany (µg (mcg))
17.57
26.00
Beta karoten (µg (mcg))
500.50
740.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód (mg)
72.85
107.82
Potas (mg)
343.78
508.79
Wapń (mg)
27.68
40.96
Fosfor (mg)
164.74
243.82
Magnez (mg)
27.40
40.55
Żelazo (mg)
0.62
0.92
Cynk (mg)
0.51
0.75
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu rybnego 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu rybnego

Koszt składników
75.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Bułka pszenna
60 g
czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kasza manna
20 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
75.60