Pasztet rybny
- Dorsz filet (1000 g)
- Bułka pszenna - czerstwa (60 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kasza manna (20 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (80 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na pasztet rybny krok po kroku
Filety umyj i przypraw solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Odstaw na 20 minut do lodówki. Pokrój w kostkę.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Dodaj rybę pokrojoną na kawałki.
Wystudź i zmiel razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.
Połącz z jajkiem i kaszą manną.
Masę na pasztet przełóż do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 50 minut.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat pasztetu rybnego
Pasztet rybny to doskonała alternatywa dla tego mięsnego. Jest równie smaczny, pięknie się prezentuje i zaskakuje aromatem. Dodatkowo jest też bardzo zdrowy.
Przepis na pasztet rybny to pyszny sposób na dodatek do kanapek. Ten tradycyjny wyrób robi się z mięsa białych ryb. Dzięki temu jest delikatny i smaczny. Sprawdzi się idealnie, jeśli kochasz rybne potrawy. Najważniejszym składnikiem tego pasztetu są ryby. Najlepszy będzie dorsz lub pstrąg tęczowy, ale możesz też wybrać inne białe ryby. Z rybami doskonale komponują się usmażone warzywa, czyli na przykład cebula, czy marchewka. Możesz też wzbogacić go o pietruszkę oraz seler, który świetnie komponuje się z rybami ze względu na bardzo lekki, orzeźwiający smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet rybny, by był smaczny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Pasztet bez problemu można kupić w sklepie, jednak najlepszy jest ten domowy. Gdy robi się go samemu, wtedy można dokładnie kontrolować wszystkie składniki i sięgać tylko po te, które nam służą i za którymi przepadamy. Pasztet rybny to pyszne danie, które idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Choć niewątpliwie doskonale się wtedy sprawdza. To dlatego, że jest to danie w pełni postne. W dodatku pięknie prezentuje się na stole. Warto więc po nie sięgnąć. Pasztet rybny jest bardzo delikatny, wilgotny i naprawdę pyszny. Nie trzeba wkładać w niego dużo pracy, więc będzie idealny, gdy nie przepadasz za zbyt długim siedzeniem w kuchni. A pozwala Ci uzyskać efekt wow. Zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.
Ryby nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenną dla zdrowia grupą produktów. Najważniejsze są kryjące się w nich kwasy tłuszczowe, które dbają o zdrowie układu hormonalnego, krwionośnego, nerwowego i immunologicznego. To również cenne źródło pierwiastków takich jak cynk, czy selen, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ten pasztet pozwala włączyć je do diety w prosty, ale również smaczny sposób.
Alergeny w pasztecie rybnym
Lista alergenów dla pasztetu rybnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Kasza manna
Wartości odżywcze pasztetu rybnego
To opcja, która jest naprawdę zdrowa - zawiera sporo białka, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 i cynk.
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.