Przepis na orzechówkę na spirytusie krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik

Orzechy pokrój w ćwiartki lub na jeszcze mniejsze kawałki.

Przełóż orzechy do słoika i zalej wódką oraz spirytusem.

Zamknij słoik i odstaw na miesiąc.

Odcedź orzechy od alkoholowej zalewy.

Do orzechów wlej szklankę wody i wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj i zamknij naczynie, odstaw na tydzień.

Odlej syrop od orzechów i wymieszaj z napojem alkoholowym.

Odłóż nalewkę na minimum pół roku w ciemne miejsce.

orzechówka na spirytusie
Orzechówka na spirytusie
Koszt przygotowania dania
53.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
80

Orzechówka na spirytusie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o orzechówce na spirytusie

Domowa orzechówka na spirytusie przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

Przepis na orzechówkę na spirytusie nie jest prosty, ale warto go przygotować, ponieważ smak orzechów włoskich w połączeniu z alkoholem jest wyborny. Potrzebujesz tylko orzechów, ważne, aby były to orzechy włoskie w zielonej łupinie, cukier, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wódką, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Orzechówkę możesz, także przygotować na większej ilości wódki, będzie ona wtedy bardziej delikatna.

Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie najlepsza na zimowe wieczory.

Każdy z nas wie, że orzechy, nie tylko włoskie są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu.

Orzechy włoskie podobnie jak większość orzechów są wysoko energetyczne, dlatego dostarczają do organizmu dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych tłuszczy np.omega-3. W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Co więcej, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6. Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z naszego organizmu. Orzechy włoskie są też cenna jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. Częste spożycia orzechów wskazuje na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.

Dokładnie jak zrobić orzechówkę na spirytusie, opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Wartości odżywcze orzechówki na spirytusie

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny orzechówki na spirytusie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w orzechówce na spirytusie

Lista alergenów dla orzechówki na spirytusie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na orzechówkę na spirytusie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • zielone orzechy włoskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania orzechówki na spirytusie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielone orzechy włoskie
500 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
250 ml
1 szklanka
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jak oceniasz przepis na orzechówkę na spirytusie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób