To może wydać Ci się interesujące
-
Spirytus - wartości odżywcze
-
Nalewka malinowa na spirytusie
-
Nalewka z truskawek na spirytusie
-
Orzechówka na spirytusie
-
Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie
Jak rozrobić spirytus? Co jeszcze warto wiedzieć?
Spirytus to destylat lub wodny roztwór alkoholu etylenowego, który zawiera około 95% alkoholu. Do produkcji spirytusu wykorzystuje się ziemniaki, zboża lub odpadki z buraków cukrowych wykorzystywanych do produkcji cukru. Najczęściej wykorzystywany jest do produkcji nalewek, wódek, likierów oraz wypieków. W niektórych krajach jego sprzedaż w placówkach ogólnodostępnych jest zakazana i najczęściej wykorzystywany jest w celach medycznych. Czysty spirytus nie nadaje się do przygotowania nalewek, ponieważ będą one zbyt mocne oraz negatywnie wpływa na smak, oraz aromat wyrobu. W dalszej części dowiesz się, w jakich proporcjach rozcieńczyć spirytus.
A więc jak rozrobić spirytus oraz z czym rozrabiać? Spirytus możesz rozcieńczyć przy pomocy wody lub wódki. Aby odmierzyć odpowiednie proporcje do przygotowania spirytusu o mniejszej zawartości procentowej alkoholu najlepiej skorzystać z kilku wzorów matematycznych:
- aby obliczyć ile wody dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:
ilość wody = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość, podzielona przez stężenie, które nas interesuje oraz odjęcie od wyniku ilości spirytusu.
Przykładowo posiadamy 500 ml spirytusu o mocy 95% i chcemy go rozcieńczyć do mocy 75%, w tym wypadku nasze równanie będzie wyglądać następująco:
M = (95%*500 ml/75%) -500 ml = 633 ml-500 ml = 133 ml (aby uzyskać alkohol o mocy 75% należy do 500 ml spirytusu o mocy 95% dodać 133 ml wody).
- aby obliczyć ile wódki dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:
Ilość wódki = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość pomniejszone o stężenie, które chcemy uzyskać pomnożone przez ilość spirytusu i wynik należy podzielić na stężenie procentowe, które chcemy uzyskać pomniejszone o stężenie procentowe wódki.
Przykładowo posiadamy 1000 ml spirytusu o mocy 95% i chcemy go rozcieńczyć wódką o stężeniu procentowym 40%, do mocy 75% w tym wypadku nasze równanie będzie wyglądać następująco:
M=(95%*500 ml - 75%*500 ml)/(75%-40%)= (47 500 ml%-37 500 ml%)/35% = 10 000 ml%/35% = 285,7 ml wódki (aby uzyskać alkohol o mocy 75% należy do 500 ml spirytusu 96% dodać 287,7 ml wódki 40%).
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na obliczenie, w jakiej proporcji rozcieńczyć spirytus. Do rozcieńczania najlepiej sprawdzi się woda. Wódka ze spirytusu również jest ciekawym pomysłem - w tym wypadku do 420 ml spirytusu o mocy 96% należy dolać około 600 ml wody (w ten sposób otrzymasz około 1 l 40% wódki). Spirytus to produkt, który chętnie wykorzystujemy do przygotowania innych alkoholi domowych - jednak dobrze go wcześniej rozcieńczyć, aby domowe nalewki nie były zbyt mocne. Aby szybko i dobrze rozcieńczyć spirytus warto wykorzystać do tego wzoru matematyczne. Warto również pamiętać, że zawsze wlewamy trunek mocniejszy do słabszego (ma to na celu uzyskanie jednolitej oraz prawidłowo rozcieńczonej mieszaniny).