Jak rozrobić spirytus?

Jak rozrobić spirytus
Jak rozrobić spirytus
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2023 r., 22:40 | Autor: Magda Panek

Spirytus możesz rozcieńczyć przy pomocy wody lub wódki. Aby odmierzyć odpowiednie proporcje do przygotowania spirytusu o mniejszej zawartości procentowej alkoholu najlepiej skorzystać z kilku wzorów matematycznych:

  • aby obliczyć ile wody dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:

ilość wody = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość, podzielona przez stężenie, które nas interesuje oraz odjęcie od wyniku ilości spirytusu.

  • aby obliczyć ile wódki dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:

Ilość wódki = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość pomniejszone o stężenie, które chcemy uzyskać pomnożone przez ilość spirytusu i wynik należy podzielić na stężenie procentowe, które chcemy uzyskać pomniejszone o stężenie procentowe wódki.

Jak rozrobić spirytus? Co jeszcze warto wiedzieć?

Spirytus to destylat lub wodny roztwór alkoholu etylenowego, który zawiera około 95% alkoholu. Do produkcji spirytusu wykorzystuje się ziemniaki, zboża lub odpadki z buraków cukrowych wykorzystywanych do produkcji cukru. Najczęściej wykorzystywany jest do produkcji nalewek, wódek, likierów oraz wypieków. W niektórych krajach jego sprzedaż w placówkach ogólnodostępnych jest zakazana i najczęściej wykorzystywany jest w celach medycznych. Czysty spirytus nie nadaje się do przygotowania nalewek, ponieważ będą one zbyt mocne oraz negatywnie wpływa na smak, oraz aromat wyrobu. W dalszej części dowiesz się, w jakich proporcjach rozcieńczyć spirytus.

A więc jak rozrobić spirytus oraz z czym rozrabiać? Spirytus możesz rozcieńczyć przy pomocy wody lub wódki. Aby odmierzyć odpowiednie proporcje do przygotowania spirytusu o mniejszej zawartości procentowej alkoholu najlepiej skorzystać z kilku wzorów matematycznych:

  • aby obliczyć ile wody dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:

ilość wody = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość, podzielona przez stężenie, które nas interesuje oraz odjęcie od wyniku ilości spirytusu.

Przykładowo posiadamy 500 ml spirytusu o mocy 95% i chcemy go rozcieńczyć do mocy 75%, w tym wypadku nasze równanie będzie wyglądać następująco:

M = (95%*500 ml/75%) -500 ml = 633 ml-500 ml = 133 ml (aby uzyskać alkohol o mocy 75% należy do 500 ml spirytusu o mocy 95% dodać 133 ml wody).

  • aby obliczyć ile wódki dolać do spirytusu, aby uzyskać odpowiednią moc trunku należy skorzystać z następującego wzoru:

Ilość wódki = stężenie procentowe spirytusu pomnożone przez jego ilość pomniejszone o stężenie, które chcemy uzyskać pomnożone przez ilość spirytusu i wynik należy podzielić na stężenie procentowe, które chcemy uzyskać pomniejszone o stężenie procentowe wódki.

Przykładowo posiadamy 1000 ml spirytusu o mocy 95% i chcemy go rozcieńczyć wódką o stężeniu procentowym 40%, do mocy 75% w tym wypadku nasze równanie będzie wyglądać następująco:

M=(95%*500 ml - 75%*500 ml)/(75%-40%)= (47 500 ml%-37 500 ml%)/35% = 10 000 ml%/35% = 285,7 ml wódki (aby uzyskać alkohol o mocy 75% należy do 500 ml spirytusu 96% dodać 287,7 ml wódki 40%).

Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na obliczenie, w jakiej proporcji rozcieńczyć spirytus. Do rozcieńczania najlepiej sprawdzi się woda. Wódka ze spirytusu również jest ciekawym pomysłem - w tym wypadku do 420 ml spirytusu o mocy 96% należy dolać około 600 ml wody (w ten sposób otrzymasz około 1 l 40% wódki). Spirytus to produkt, który chętnie wykorzystujemy do przygotowania innych alkoholi domowych - jednak dobrze go wcześniej rozcieńczyć, aby domowe nalewki nie były zbyt mocne. Aby szybko i dobrze rozcieńczyć spirytus warto wykorzystać do tego wzoru matematyczne. Warto również pamiętać, że zawsze wlewamy trunek mocniejszy do słabszego (ma to na celu uzyskanie jednolitej oraz prawidłowo rozcieńczonej mieszaniny).

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto