Orzechówka
- Zielone orzechy włoskie (300 g)
- Spirytus (500 ml)
- Wódka (500 ml)
- Cukier (260 g)
Przepis na orzechówkę krok po kroku
Orzechy umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Orzechy pokrój wraz z łupinami na kawałki i umieść w dużym słoiku.
Zalej orzechy najpierw wódką, a następnie wlej spirytus. Koniecznie w tej kolejności.
Słoik zamknij i odstaw na około miesiąc. Pilnuj, by nie było to bardzo nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie zlej nalewkę do innego naczynia. Zakręć i odstaw to samo miejsce co wcześniej.
Do pozostałych w słoiku orzechów wlej szklankę wody i dodaj cukier. Całość wymieszaj i zamknij słoik.
Słoik z orzechami odstaw na minimum tydzień w to samo miejsce.
Po tym czasie zlej powstały syrop do szklanego naczynia.
Do pozostałych orzechów wlej wcześniej zlaną nalewkę i "przepłucz" nią orzechy.
Orzechy odsącz i wyrzuć.
Do nalewki wlej syrop i całość dokładnie wymieszaj. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum pół roku.
Więcej informacji na temat orzechówki
Domowa orzechówka to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych orzechów włoskich z wódką, cukrem i na spirytusie.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie usłyszał, że na ból brzucha najlepsza będzie nalewka orzechowa. Choć niektórzy nie wierzą w skuteczność tego typu zabiegów, to nawet współczesna medycyna potwierdza, że to prawda. Preparaty z orzecha włoskiego, z jego owoców, liści lub kory mają udowodnione działanie na kłopoty żołądkowe i bóle brzucha wynikające z trudnościami z trawieniem. Tak przygotowana nalewka to absolutna konieczność szczególnie na dalekie, wakacyjne podróże, gdy często zdarzają się problemy trawienne. Świetnie sprawdza się w sytuacji biegunek, szczególnie na tle bakteryjnym lub wirusowym. Pomaga na zaparcia.
Oprócz działania na układ pokarmowy wzmacnia też odporność i system nerwowy. Ze względu na obecność w orzechach kwasu fenolowego o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych to tym samym może przyczynić się do zmniejszenia zapalenia ropnego skóry (trądziku), żylakom i problemom z nadmierną potliwością skóry stóp. Tym samym ma też pozytywny wpływ na stan cery i włosów.
Ta dobra, tradycyjna nalewka z zielonych orzechów włoskich ma w sobie również wiele steroli roślinnych, czyli składników regulujących poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału serca i miażdżycy.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić orzechówkę to w pierwszej kolejności zdobądź zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Najlepiej zbierać je pod koniec czerwca, nie później niż przed 14 lipca. Wtedy orzechy będą miękkie. Takie niedojrzałe orzechy zawierają w sobie olejki eteryczne, garbniki i gorycze- substancje przyczyniające się do pobudzania trawienia i prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy wykazują właściwości bakteriobójcze i jeden kieliszek takiej nalewki wystarczy, by pomóc przy zatruciach.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na orzechówkę potrzebne jest minimum 7 miesięcy.
Alkoholu nie powinny pić osoby młode, ponieważ może się przyczynić on do poważnych zaburzeń rozwojowych. Zakazany jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących, które dostarczając w ten sposób alkohol do organizmu płodu lub dziecka mogą spowodować u niego ciężkie uszkodzenia każdego z układów ważnego do życia. Alkoholu nie mogą pić osoby, które przyjmują leki (w tym antybiotyki, antydepresanty, leki przeciwbólowe) wchodzące w interakcje z alkoholem. To może spowodować zwiększenie lub zmniejszenie siły danego leku, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Alkoholu nie wolno spożywać również przy nadciśnieniu, nowotworach, chorobach wątroby, po udarze i innych. Pij odpowiedzialnie.
Alergeny w orzechówce
Lista alergenów dla orzechówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zielone orzechy włoskie
Wartości odżywcze orzechówki
Alkoholu nie powinny pić osoby młode, ponieważ może się przyczynić on do poważnych zaburzeń rozwojowych.
Energia i białka
(1200g)
Węglowodany
(1200g)
Tłuszcze
(1200g)
Witaminy
(1200g)
Składniki mineralne
(1200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.