Ogórki w zalewie octowej

Opublikowano: 30.11.2022 r., 12:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe marynowane ogórki w słoiku
Ogórki w zalewie octowej
Poznaj przepis na pyszne domowe ogórki w zalewie octowej, idealne do kanapek i sałatek.
Przygotowanie 30 min
26 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Ogórek (3000 g)
  • Ocet spirytusowy (1000 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Sól (50 g)
  • Chrzan - 1 duży korzeń (80 g)
  • Czosnek - 10 ząbków (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na ogórki w zalewie octowej krok po kroku

Przygotuj słoiki - dokładnie je umyj i wyparz.

Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kawałek chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy oraz gałązki koperku.

Ogórki bardzo dokładnie wyszoruj i ciasno układaj w słoikach.

W garnku zagotuj 3 litry wody z octem, solą i cukrem. Wymieszaj.

Ogórki w słoikach zalej gorącą zalewą.

Zakręć i zawekuj.

Jak oceniasz przepis na ogórki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ogórków w zalewie octowej

Ogórki w zalewie octowej to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące ogórki ze słoika mogą posłużyć jako smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do kanapek, sałatek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. W zależności od indywidualnych przyzwyczajeń i preferencji smakowych ogórki możemy przygotować w nieco innych wersjach smakowych, dodając różne ilości poszczególnych przypraw. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki w zalewie octowej do słoików, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz je prosto i szybko. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Ogórki w zalewie octowej najlepiej przygotować latem podczas trwającego sezonu na ogórki. Wtedy są najlepsze, najtańsze, mają też najwięcej wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Poprzez zamkniecie ich w słoikach możesz przedłużyć ich trwałość, nadać im nowy, wyrazisty i charakterystyczny smak. Dzięki temu, w chłodniejsze dni w każdej chwili możesz po nie sięgnąć i cieszyć się ich pysznym smakiem. Przepis na ogórki w zalewie octowej jest bardzo prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych, zaawansowanego sprzętu, czy wielu godzin spędzonych w kuchni. Aby przygotować zalewę do ogórków potrzebujesz jedynie wody, octu, cukru i soli, a także przypraw. Świetnie sprawdzają się przede wszystkich świeży chrzan i czosnek, koper, ziarna ziela angielskiego i gorczycy. Ich ilość możesz dopasować do własnych preferencji, nie bój się więc eksperymentować w kuchni. Możesz dodać na przykład papryczkę chilli lub przyprawę do grilla. Jak zrobić ogórki w zalewie octowej? Wystarczy, że w każdym słoiku umieścisz porcje przypraw, dokładnie umyte ogórki i całość zalejesz gorącą zalewą octową. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zawekowaniu ogórki w zalewie octowej są gotowe. Jak widać, przepis wcale nie jest skomplikowany ani wymagający, a przygotowane w ten sposób ogórki świetnie sprawdzą się na niejedną okazję.

Alergeny w ogórkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla ogórków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki w zalewie octowej

Wartości odżywcze ogórków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Zalewy octowe nie są polecane osobom z wrażliwym żołądkiem i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego, ponieważ mogą nasilać dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
26.35
26.35
Białko (g)
0.55
0.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.48
5.48
Węglowodany przyswajalne (g)
5.04
5.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
3.50
3.50
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.79
2.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.09
0.09
Foliany (µg (mcg))
6.01
6.01
Beta karoten (µg (mcg))
39.33
39.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
463.21
463.21
Potas (mg)
112.93
112.93
Wapń (mg)
16.08
16.08
Fosfor (mg)
20.12
20.12
Magnez (mg)
10.15
10.15
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Cynk (mg)
0.17
0.17
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków w zalewie octowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków w zalewie octowej

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
3000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
30.00
Za 3000 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
50 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Chrzan
80 g
1 duży korzeń
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Czosnek
50 g
10 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
46.00