Ogórki kanapkowe z curry

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone ogórki kanapkowe z curry podane w misce. Dookoła miski stoją słoiki z ogórkami i leżą świeże ogórki.
Ogórki kanapkowe z curry
Ogórki kanapkowe z curry to doskonała propozycja na pyszne ogórki na zimę. Pasteryzacja przedłuża czas do spożycia produktów spożywczych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
32 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Ogórek 40 średnich sztuk (4000 g)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki kanapkowe z curry krok po kroku

W garnku umieść 2 litry wody, wlej 700 ml octu, dodaj cukier, dwie łyżki soli oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz 4 łyżki curry, zagotuj.

Ogórki umyj dokładnie i pokrój w plastry przez całą długość ogórka.

Umieść ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą.

Zakręć dokładnie i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Wyjmij o postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na ogórki kanapkowe z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków kanapkowych z curry

Ogórki kanapkowe to pokrojone w plastry pikle w curry, idealnie smakują jako dodatek na kanapkę. Pikle świetnie nadają się do słoików przygotowane jako zapasy na zimę. Przepis na ogórki kanapkowe z curry jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Podstawą przepisu jest zalewa octowa z curry. Do przygotowania ogórków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe najlepiej duże aby można je było łatwo pokroić w plastry, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa curry.

Jak zrobić ogórki kanapkowe z curry? W dużym garnku umieść 2 litry wody, wlej 700 ml octu, dodaj cukier, dwie łyżki soli oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz 4 łyżki curry, zagotuj. Ogórki umyj dokładnie i pokrój w plastry przez całą długość ogórka. Umieść ogórki w słoikach i zalej gorącą zalewą. Zakręć dokładnie i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Wyjmij o postaw do góry dnem. Ogórki możesz przechowywać przez długi czas. Gotowe do spożycia są po około 2 tygodniach.

Curry to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny kolor to zasługa dodatku kurkumy. W jej skład wchodzi wiele ziół i przypraw. Kurkuma jest bogatym naturalnym źródłem kurkuminy czyli silnego antyutleniacza. Ma ona właściwości przeciwzapalne i dzięki temu od setek lat jest wykorzystywana w lecznictwie. Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych polecany jest także osobom chorym na cukrzycę gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując pyszne ogórki w curry świetnie pasują do kanapek. Zalewa do ogórków to tradycyjna zalewa octowa z tym wyjątkiem, że zawiera dodatek przyprawy curry. Pyszne ogórki możesz także podać jako przystawkę na spotkaniach z rodziną i znajomymi lub wykorzystać jako składnik sałatek.

Alergeny w ogórkach kanapkowych z curry

Lista alergenów dla ogórków kanapkowych z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki kanapkowe z curry

Wartości odżywcze ogórków kanapkowych z curry

na 100g gotowej potrawy

Ogórki kanapkowe w curry to świetna alternatywa na zimę. Warzywa poza sezonem zawierają wiele substancji konserwujących i nie mają tak dużo witamin jak w sezonie. Dlatego warto je konserwować na zimę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
32.62
32.62
Białko (g)
0.62
0.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.20
8.20
Węglowodany przyswajalne (g)
7.72
7.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.76
4.76
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.67
2.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
6.67
6.67
Beta karoten (µg (mcg))
53.33
53.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.95
1.95
Potas (mg)
140.10
140.10
Wapń (mg)
15.29
15.29
Fosfor (mg)
22.86
22.86
Magnez (mg)
12.38
12.38
Żelazo (mg)
0.27
0.27
Cynk (mg)
0.19
0.19
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kanapkowych z curry 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kanapkowych z curry

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
4000 g
40 średnich sztuk
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 14
40.00
Za 4000 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
44.50