Nalewka z tarniny
- Cukier (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
- Śliwka tarnina (2000 g)
Przepis na nalewkę z tarniny krok po kroku
Śliwę Tarniny myjemy i drylujemy
Przygotowane owoce zalać należy spirytusem i zasypać cukrem lub miodem. Dodajemy inne składniki dla smaku takie jak: jarzębina, głóg, dereń. Przyprawy: jałowiec, goździki
Całość zamykamy słoju, pilnując, by owoce zakryte były alkoholem
Na wiosnę nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek.
Odstawiamy na pół roku, tym razem w ciemne i chłodne miejsce
Więcej informacji na temat nalewce z tarniny
Nalewka z tarniny to napój alkoholowy na spirytusie o charakterystycznym smaku i aromacie, który cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Aby przygotować nalewkę z tarniny, potrzebne są owoce tarniny, spirytus oraz kilka dodatkowych składników, takich jak miód, cukier czy przyprawy. Poniżej przedstawiam pomysł na sprawdzony przepis na najlepszą domową nalewkę z tarniny oraz podpowiedzi, jak ją przygotować i jakie odpowiednio dodać proporcje:
Jak zrobić nalewkę z tarniny?
Przygotowanie tarniny zaczynamy od zebrania owoców tarniny. Najlepszy moment na to jest zaraz po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce porządnie myjemy i drylujemy. Tak przygotowane owoce zalewamy spirytusem i zasypujemy cukrem lub miodem leśnym. Można również dodać inne owoce lub składniki, takie jak np dereń, głóg lub jarzębinę. Pasują również takie składniki, przyprawy jak goździk lub jałowiec. Tak przygotowaną całość zamykamy np w słoju i odstawiamy w ciepłym miejscu. Można postawić przy kaloryferze. Czekamy do wiosny. I na wiosnę nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. Gotowe butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na pół roku.
Gotowa nalewka z tarniny powinna mieć intensywny, czerwony kolor i oryginalny smak z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można ją podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną jako aperitif lub deserowy trunek.
Jeśli chcemy wzbogacić smak nalewki z tarniny, warto dodać do niej również skórkę z cytryny lub pomarańczy, która nada napojowi jeszcze więcej aromatu i świeżości. Można również zastąpić miód miodem spadziowym lub miodem lipowym, co dodatkowo podkreśli smak tarniny.
Sam owoc tarniny przypomina nieco śliwkę, zwaną często śliwką tarniną lub tarka. Jest to roślina o właściwościach leczniczych, a w medycynie naturalniej stosowana jest od dawna. Pomaga głownie na biegunkę lub przeczyszczenia, jak również na dolegliwości brzuszne takie jak dolegliwości układu moczowego. Posiada wiele wartościowych witamin min witaminę C, witaminy z grupy B, dużo potasu, wapnia, magnezu i wiele innych wartościowych składników.
Alergeny w nalewce z tarniny
Lista alergenów dla nalewce z tarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na nalewkę z tarniny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze nalewce z tarniny
Nalewka z tarniny jest ciekawą propozycją dla osób szukających nowych smaków i aromatów. Tarnina zawiera cenne składniki, takie jak witaminy i przeciwutleniacze, jednak należy pamiętać, że jest to alkohol, który może negatywnie wpłynąć na zdrowie, szczególnie w przypadku spożywania w nadmiarze. Dodatkowo, nalewki często zawierają dużo cukru, co zwiększa kaloryczność i może prowadzić do niezdrowego wzrostu masy ciała. Osoby dbające o swoje zdrowie powinny ograniczyć spożycie alkoholu oraz cukru i zwracać uwagę na jakość i ilość spożywanego jedzenia i napojów. Przed przystąpieniem do przygotowania nalewki z tarniny zaleca się skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie jeśli cierpi się na choroby układu pokarmowego lub jest się w ciąży.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.