Przepis na nalewkę z tarniny krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, gałka muszkatołowa, cynamon, cukier, goździki, goździki całe, miód
To będzie niezbędne
garnek, duży garnek, słoiki, butelka szklana

Śliwę Tarniny myjemy i drylujemy

Przygotowane owoce zalać należy spirytusem i zasypać cukrem lub miodem. Dodajemy inne składniki dla smaku takie jak: jarzębina, głóg, dereń. Przyprawy: jałowiec, goździki

Całość zamykamy słoju, pilnując, by owoce zakryte były alkoholem

Na wiosnę nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek.

Odstawiamy na pół roku, tym razem w ciemne i chłodne miejsce

Koszt przygotowania dania
182.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
30 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Nalewka z tarniny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce z tarniny

Nalewka z tarniny to napój alkoholowy na spirytusie o charakterystycznym smaku i aromacie, który cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Aby przygotować nalewkę z tarniny, potrzebne są owoce tarniny, spirytus oraz kilka dodatkowych składników, takich jak miód, cukier czy przyprawy. Poniżej przedstawiam pomysł na sprawdzony przepis na najlepszą domową nalewkę z tarniny oraz podpowiedzi, jak ją przygotować i jakie odpowiednio dodać proporcje:

Jak zrobić nalewkę z tarniny?

Przygotowanie tarniny zaczynamy od zebrania owoców tarniny. Najlepszy moment na to jest zaraz po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce porządnie myjemy i drylujemy. Tak przygotowane owoce zalewamy spirytusem i zasypujemy cukrem lub miodem leśnym. Można również dodać inne owoce lub składniki, takie jak np dereń, głóg lub jarzębinę. Pasują również takie składniki, przyprawy jak goździk lub jałowiec. Tak przygotowaną całość zamykamy np w słoju i odstawiamy w ciepłym miejscu. Można postawić przy kaloryferze. Czekamy do wiosny. I na wiosnę nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. Gotowe butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na pół roku.

Gotowa nalewka z tarniny powinna mieć intensywny, czerwony kolor i oryginalny smak z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można ją podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną jako aperitif lub deserowy trunek.

Jeśli chcemy wzbogacić smak nalewki z tarniny, warto dodać do niej również skórkę z cytryny lub pomarańczy, która nada napojowi jeszcze więcej aromatu i świeżości. Można również zastąpić miód miodem spadziowym lub miodem lipowym, co dodatkowo podkreśli smak tarniny.

Sam owoc tarniny przypomina nieco śliwkę, zwaną często śliwką tarniną lub tarka. Jest to roślina o właściwościach leczniczych, a w medycynie naturalniej stosowana jest od dawna. Pomaga głownie na biegunkę lub przeczyszczenia, jak również na dolegliwości brzuszne takie jak dolegliwości układu moczowego. Posiada wiele wartościowych witamin min witaminę C, witaminy z grupy B, dużo potasu, wapnia, magnezu i wiele innych wartościowych składników.

Wartości odżywcze nalewce z tarniny

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewce z tarniny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z tarniny

Lista alergenów dla nalewce z tarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z tarniny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewce z tarniny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Śliwka tarnina
2000 g
25.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 4
100.00
Za 2000 g
Koszt składników
182.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z tarniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.9% osób