Nalewka z orzecha
- Zielone orzechy włoskie - ok. 25 sztuk (100 g)
- Spirytus (500 ml)
- Wódka (500 ml)
- Cukier - 1 szklanka (130 g)
Przepis na nalewkę z orzecha krok po kroku
Zielone orzechy włoskie umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj do słoika.
Dodaj przyprawy, zasyp cukrem i wymieszaj. Odstaw na całą noc.
Zalej alkoholem, wymieszaj, szczelnie zakręć i odstaw na 3 miesiące.
Po 3 miesiącach zlej nalewkę i odstaw na kolejne 3-4 miesiące.
Więcej informacji na temat nalewki z orzecha
Nalewka z orzecha, tak zwana „orzechówka” to jeden z najpopularniejszych, polskich, tradycyjnych przepisów, które od wielu lat i pokoleń stosowane są na przeróżne problemy zdrowotne. Domowa nalewka z orzechów włoskich na spirytusie jest bardzo łatwa w przygotowaniu, więc z pewnością sobie z nią poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w samodzielnym robieniu nalewek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z orzecha koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą zielone orzechy włoskie, wódka i spirytus (najlepsze proporcje to jeden do jednego), cukier oraz przyprawy. Świetnie sprawdza się między innymi cynamon, kardamon, goździki, czy anyż, które poprawiają smak nalewki i wzmacniają jej działanie. Drobno pokrojone orzechy wystarczy zasypać cukrem aż puszczą sok, zalać alkoholem, dodać przyprawy i odstawić na ok. 3-4 miesiące. Tak przygotowana nalewka z orzecha stosowana jest jako domowe krople żołądkowe i sposób na wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych i niestrawności. Pobudza trawienie, dodatkowo orzechy są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych. Pamiętaj jednak, aby nie traktować nalewki jako źródła składników pokarmowych, ani jedynego i często wykorzystywanego sposobu na leczenie problemów żołądkowo-jelitowych. Niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia alkoholu zdecydowanie przewyższają jakiekolwiek potencjalne korzyści nalewki z orzechów włoskich, dlatego nie traktuj jej leczniczo. Pamiętaj też, że jest to napój bezwzględnie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży, nie powinny go również spożywać osoby z cukrzycą, insulinoopornością, chorujące na stany zapalne żołądka i jelit, refluks oraz alergię na orzechy. Jeśli chcesz ją zastosować, pamiętaj, aby pić nalewkę jedynie doraźnie i przez maksymalnie krótki czas. Przewiń dalej aby poznać szczegółowy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego.
Alergeny w nalewce z orzecha
Lista alergenów dla nalewki z orzecha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zielone orzechy włoskie
Wartości odżywcze nalewki z orzecha
Mimo pewnych właściwości zdrowotnych, które niektórzy przypisują nalewce z orzecha, pamiętaj, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia i należy go ograniczać.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.