Przepis na nalewkę z orzecha krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, kardamon, goździki, cynamon cały
To będzie niezbędne
słoiki

Zielone orzechy włoskie umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj do słoika.

Dodaj przyprawy, zasyp cukrem i wymieszaj. Odstaw na całą noc.

Zalej alkoholem, wymieszaj, szczelnie zakręć i odstaw na 3 miesiące.

Po 3 miesiącach zlej nalewkę i odstaw na kolejne 3-4 miesiące.

Często zadawane pytania

nalewka z orzecha
nalewka z orzecha
Koszt przygotowania dania
67.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
45 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
100

Nalewka z orzecha - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce z orzecha

Nalewka z orzecha, tak zwana „orzechówka” to jeden z najpopularniejszych, polskich, tradycyjnych przepisów, które od wielu lat i pokoleń stosowane są na przeróżne problemy zdrowotne. Domowa nalewka z orzechów włoskich na spirytusie jest bardzo łatwa w przygotowaniu, więc z pewnością sobie z nią poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w samodzielnym robieniu nalewek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z orzecha koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą zielone orzechy włoskie, wódka i spirytus (najlepsze proporcje to jeden do jednego), cukier oraz przyprawy. Świetnie sprawdza się między innymi cynamon, kardamon, goździki, czy anyż, które poprawiają smak nalewki i wzmacniają jej działanie. Drobno pokrojone orzechy wystarczy zasypać cukrem aż puszczą sok, zalać alkoholem, dodać przyprawy i odstawić na ok. 3-4 miesiące. Tak przygotowana nalewka z orzecha stosowana jest jako domowe krople żołądkowe i sposób na wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych i niestrawności. Pobudza trawienie, dodatkowo orzechy są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych. Pamiętaj jednak, aby nie traktować nalewki jako źródła składników pokarmowych, ani jedynego i często wykorzystywanego sposobu na leczenie problemów żołądkowo-jelitowych. Niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia alkoholu zdecydowanie przewyższają jakiekolwiek potencjalne korzyści nalewki z orzechów włoskich, dlatego nie traktuj jej leczniczo. Pamiętaj też, że jest to napój bezwzględnie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży, nie powinny go również spożywać osoby z cukrzycą, insulinoopornością, chorujące na stany zapalne żołądka i jelit, refluks oraz alergię na orzechy. Jeśli chcesz ją zastosować, pamiętaj, aby pić nalewkę jedynie doraźnie i przez maksymalnie krótki czas. Przewiń dalej aby poznać szczegółowy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego.

Wartości odżywcze nalewki z orzecha

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
228.50 kcal
45.70 kcal
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Białko
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Węglowodany w nalewce z orzecha

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
10.53 g
2.11 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.53 g
2.11 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na nalewkę z orzecha

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Niacyna
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z orzecha

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
0.92 mg
0.18 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Potas
1.43 mg
0.29 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Wapń
0.11 mg
0.02 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Fosfor
3.66 mg
0.73 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Magnez
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Żelazo
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Cynk
0.02 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z orzecha 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z orzecha

Lista alergenów dla nalewki z orzecha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zielone orzechy włoskie

Cena przygotowania nalewki z orzecha

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielone orzechy włoskie
100 g
ok. 25 sztuk
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
500 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Cukier
130 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z orzecha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87.6% osób