Nalewka z mniszka
- Mniszek lekarski - 50 sztuk (25 g)
- Spirytus (250 ml)
- Miód (250 g)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (50 g)
Przepis na nalewkę z mniszka krok po kroku
Kwiaty mniszka lekarskiego delikatnie podsusz i włóż je do słoika.
Następnie cytrynę wyszoruj i pokrój ją w plastry, które włóż do kwiatów.
Następnie do słoika dodaj spirytus, słoik zakręć i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nalewkę przecedź przez gazę, nadmiar soku wyciśnij dokładnie.
W garnku zagotuj szklankę wody, pozostaw ją do przestudzenia i wymieszaj ją z miodem.
Miód dodaj do nalewki, całość wymieszaj i rozlej do butelek.
Butelki odstaw na miesiąc, po tym czasie nalewkę przecedź i wlej do czystych butelek.
Butelki zakorkuj i przechowuj w spiżarni.
Więcej informacji na temat nalewki z mniszka
Nalewka z mniszka na spirytusie to doskonała propozycja na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. Jest to źródło nie tylko pustych kalorii, ale również sporej ilości składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nalewka z mleczu możliwa jest do przygotowania tylko w okresie dojrzewania tych kwiatów, czyli latem w miesiącach od maja do lipca. Przepis na nalewkę z mniszka lekarskiego jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Jest to przepis czasochłonny, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość podczas wykonywania tej nalewki. Do wykonania nalewki z mniszka potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kilkudziesięciu sztuk mniszka lekarskiego, spirytusu, miodu oraz cytryny. Nalewkę możesz przygotować również na wódce. Przepis o tym nie dowiesz się jak zrobić nalewkę z korzenia mniszka lekarskiego, tylko jak przygotować ją z kwiatów.
Mniszek lekarski jest kwiatem, który posiada szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. To wszystko dzięki jego szeregu właściwości zdrowotnych. Mniszek lekarski, w szczególności jego kwiaty, są bogatym źródłem witaminy C oraz niektórych witamin z grupy B. Spożywanie witaminę C na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo kwiaty mniszka lekarskiego zawierają sporo związków które zaliczamy do antyoksydantów, czyli związków które hamują produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry.
Podsumowując nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie to doskonała propozycja na smaczny napój alkoholowy który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub na spotkaniach ze znajomymi. Nalewkę możesz zamknąć w ładną butelkę i podarować ją komuś w prezencie. Pamiętaj jednak, że jest to nalewka przygotowywana na bazie alkoholu, dlatego nie powinna występować w twojej diecie zbyt często oraz w zbyt dużej ilości.
Alergeny w nalewce z mniszka
Lista alergenów dla nalewki z mniszka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z mniszka
Wartości odżywcze nalewki z mniszka
Napój ten jest doskonałą propozycją na spotkania ze znajomymi lub rodziną. Nalewka z mniszka jest napojem alkoholowym, dlatego powinniśmy ograniczyć jej ilość w naszej diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.