Nalewka z mięty
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Liście mięty (100 g)
- Cytryna - 2 łyżki (20 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na nalewkę z mięty krok po kroku
Dodatkowo przygotuj dwie szklanki wody.
Liście mięty dokładnie umyj i przełóż do szklanego naczynia.
Dodaj sok z cytryny i miód.
Wlej spirytus i dokładnie wymieszaj, delikatnie rozgnieć całość.
Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 3 dni.
Wyciągnij liście mięty i zalej dwoma szklankami wody. Wymieszaj dokładnie i odlej wodę od liści.
Wlej wodę do spirytusu i wymieszaj,
Wsyp cukier i ponownie wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na 2 dni.
Mieszaj nalewkę od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił.
Rozlej nalewkę w szklane butelki.
Więcej informacji na temat nalewki z mięty
Nalewka z mięty przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z mięty jest banalnie prosty. Będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w większości sklepów. Potrzebujesz tylko świeżą miętę, nalewka może powstać też z mięty pieprzowej. Dodatkowo spirytus i opcjonalnie odrobina miodu może on być spadziowy lub akacjowy, cytryna i cukier.
W kwestii alkoholu postawiłam na spirytus – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Domowa nalewka może też powstać na wódce, jednak te ziołowe nalewki na wódce są dużo bardziej delikatne i należy dodać więcej mięty. Zdecydowanie bardziej aromatyczna powstaje na spirytusie. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Dokładnie jak powstaje nasza najlepsza, domowa nalewka opisuję nieco niżej. Koniecznie zobacz i poznaj mój sprawdzony przepis. Domowa nalewka nie wymaga długiego przygotowania, ale należy uzbroić się w cierpliwość, potrzebne jest kilka dni, aby ona „leżakowała” w międzyczasie koniecznie należy do niej zaglądać i mieszać, po to, aby cukier się rozpuścił.
Nalewka z mięty to pomysł na rozgrzewający trunek w ciągu chłodniejszych dni.
Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać nalewkę z mięty nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.
Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój prosty przepis i skosztuj nalewki w domu. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.
Alergeny w nalewce z mięty
Lista alergenów dla nalewki z mięty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z mięty
Wartości odżywcze nalewki z mięty
Cukier możesz zamienić na stewię lub ksylitol.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.