Nalewka z granatu

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Granatowa nalewka w kieliszkach
Nalewka z granatu
Nalewka z granatu to świetna opcja na pyszny i niezwykle delikatny domowy alkohol. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich owocowych trunków.
Przygotowanie 40 min
142 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Granat (440 g)
  • Wódka (1000 ml)
  • Cukier trzcinowy (45 g)
  • Sok cytrynowy (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, butelka szklana

Przepis na nalewkę z granatu krok po kroku

Granaty obierz i wyjmij nasiona, pozbądź się wszelkich białych błon.

Nasiona przesyp do dużego słoja i zalej dokładnie alkoholem.

Zakręć słój i odstaw na ok. 4 tygodnie.

Po tym czasie alkohol zlej do osobnej butelki, a owoce zasyp cukrem i dodaj do nich sok z cytryny.

Zostaw na ok. tydzień, często potrząsaj owoce, po czym dokładnie odciśnij i połącz z alkoholem.

Odstaw na ok. miesiąc. Po tym czasie przefiltruj i rozlej do butelek.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z granatu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat nalewki z granatu

Nalewka z granatu to świetna opcja na pyszny i niezwykle delikatny domowy alkohol. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich owocowych trunków.

Przepis na nalewkę z granatu to doskonały pomysł na trunek, który będzie ciekawy i inny niż wszystkie. Najlepsza nalewka to ta, która jest przygotowana samodzielnie. Domowa nalewka, nieważne, czy przygotowana na spirytusie, czy wódce, zachwyca delikatnością. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. To idealna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią napoje z charakterem. Duży dodatek owoców wpływa na polepszenie smaku tego alkoholu. To idealny trunek dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi alkoholami, gdyż zawsze się udaje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z granatu, by była smaczna, a przy okazji dobra nawet dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ten likier można wykorzystać również do wielu różnych deserów. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak. Jeśli zastanawiasz się, ile cukru do nalewki należy dodać, by nie była ona przesadnie słodka i mdląca, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją, gdyż powstaje z niego nalewka o bardzo zrównoważonym smaku. Cukru nie dodaje się zbyt wiele, by nie zakłócić słodkości owoców. Ma piękny czerwony kolor, który przyciąga wzrok. Prezentuje się pięknie w kieliszku i w butelce. Będzie doskonałym wyborem zwłaszcza latem, czy na początku jesieni, ze względu na dużą dostępność owoców granatu w każdym większym sklepie, a także ich dobrą cenę.

Alergeny w nalewce z granatu

Lista alergenów dla nalewki z granatu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z granatu

Wartości odżywcze nalewki z granatu

na 100g gotowej potrawy

Alkohol nie powinien gościć zbyt często w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
189.41
142.06
Białko (g)
0.50
0.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
8.49
6.37
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
5.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
0.35
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.50
2.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Niacyna (mg)
0.10
0.07
Foliany (µg (mcg))
11.41
8.55
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
2.39
1.79
Potas (mg)
75.67
56.75
Wapń (mg)
5.49
4.11
Fosfor (mg)
13.41
10.06
Magnez (mg)
4.15
3.11
Żelazo (mg)
0.14
0.10
Cynk (mg)
0.13
0.10
Miedź (mg)
0.06
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z granatu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z granatu

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Granat
440 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.56
Za 440 g
Wódka
1000 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 ml
Cukier trzcinowy
45 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Sok cytrynowy
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
68.00