Nalewka z czosnku

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka z nalewką czosnkową
Nalewka z czosnku
Wypróbuj sprawdzony przepis na oryginalną i niespotykaną nalewkę z czosnku. Nalewka przygotowana ze świeżych ząbków czosnku ma dużo właściwości zdrowotnych.
Przygotowanie 20160 min
112 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 50 porcji
  • Czosnek - 1 główka (45 g)
  • Spirytus (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
gaza, słoik 1,5 l

Przepis na nalewkę z czosnku krok po kroku

Czosnek obierz, jeśli używasz młodego, możesz zostawić ząbki w łupinkach.

Czosnek przełóż do słoika i zalej spirytusem.

Nalewkę odstaw na 10 dni w ciemne miejsce.

Po 10 dniach przelej nalewkę przez gazę. Ząbki czosnku wyrzuć.

Nalewkę pozostaw jeszcze na 4 dni w ciemne miejsce.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z czosnku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki z czosnku

Nalewka z czosnku - nalewka tybetańska, tybetański eliksir młodości to nalewka przygotowywana ze świeżych ząbków czosnku.

Nalewka z czosnku to nalewka wykonana na spirytusie lub na wódce. Posiada ona charakterystyczny smak, jest ostra i wyrazista. Posiada ona także właściwości zdrowotne. Wykazuje ona właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, wspomaga organizm w walce z infekcją, ma właściwości przeciwpasożytnicze. Nalewka wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe, czym może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu, pomaga poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejsza ilość blaszek miażdżycowych. Pomaga ona także w zmniejszeniu ciśnienia krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawia trawienie, niweluje wzdęcia, a także wykazuje właściwości zmiatania wolnych rodników. Z tego powodu nalewka nazywana jest eliksirem młodości. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym opóźnia procesy starzenia się. Nalewka pomaga oczyścić organizm, poprawia procesy przemiany materii, a także jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy i migreny. Nalewka lecznicza z czosnku jest dobrym, domowym środkiem leczniczym. Jednak pamiętaj aby spożywać ją z umiarem. Ponieważ nalewka jest silnie skoncentrowana, powinna być wprowadzana stopniowo i spożywana ściśle ze sposobem jej dawkowania. Pierwszego dnia należy spożyć jedną kroplę rano, dwie krople w południe oraz trzy krople wieczorem. Drugiego dnia należy spożyć cztery krople rano oraz dwie w popołudniu i trzy wieczorem. Trzeciego dnia zwiększa się ilość nalewki na 7-8-9 i tak stopniowo aż do 11-go dnia kiedy należy spożyć po 25 kropli trzy razy dziennie. Przepis na nalewkę z czosnku jest łatwy w przygotowaniu i jej przygotowanie nie sprawi nikomu problemu. A jak zrobić nalewkę czosnkową dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Nalewka z czosnku to dobry, domowy środek leczniczy. Jednak należy pamiętać, że domowe środki leczenia nie zastępują porady lekarza.

Alergeny w nalewce z czosnku

Lista alergenów dla nalewki z czosnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z czosnku

Wartości odżywcze nalewki z czosnku

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z czosnku spożywana w małych ilościach to dobry środek wspomagający odporność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
224.23
112.11
Białko (g)
0.53
0.26
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.73
1.37
Węglowodany przyswajalne (g)
2.56
1.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.58
1.29
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.06
0.03
Foliany (µg (mcg))
0.25
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.32
1.16
Potas (mg)
34.03
17.01
Wapń (mg)
14.94
7.47
Fosfor (mg)
17.22
8.61
Magnez (mg)
2.06
1.03
Żelazo (mg)
0.15
0.07
Cynk (mg)
0.10
0.05
Miedź (mg)
0.03
0.02
Mangan (mg)
0.14
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z czosnku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z czosnku

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
45 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Koszt składników
43.00