Mielone z łopatki

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne mielone na patelni
Mielone z łopatki
Mielone z łopatki to smaczna opcja, która doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone wieprzowe są pełne smaku i stanowią prosty sposób na posiłek.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
434 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na mielone z łopatki krok po kroku

Łopatkę zmiel na maszynce.

Następnie przełóż do miski.

Do mięsa dodaj pieprz, sól oraz jajko.

Całość wymieszaj.

Formuj okrągłe kotleciki.

Panieruj w bułce tartej i smaż na tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na mielone z łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,6% osób

Więcej informacji na temat mielonego z łopatki

Mielone z łopatki to smaczna opcja, która doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone wieprzowe są pełne smaku i stanowią prosty sposób na posiłek.

Przepis na danie z mięsa mielonego z łopatki to oczywiście kotlety mielone! Choć można wykorzystać je na wiele różnych sposobów, to ten jest wprost oczywisty. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego, czy koperkowo ziołowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować i lepiej sprawdzą się dla dzieci. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję. To wersja smażona na patelni, czyli najbardziej popularna, ale również najszybsza. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by całość była również nieco zdrowsza, sięgnij po kotlety pieczone w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec 30-35 minut w 180 st. C. Kotlety pieczone są bardziej lekkostrawne, niż ich smażona wersja dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tę część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te zapiekane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać również małym dzieciom.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić mięso mielone z łopatki, by było smaczne i aromatyczne, to ten szybki i prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Mięso mielone z łopatki wieprzowej idealnie nadaje się do kotletów. Nie wiesz, co z niego zrobić? Zamiast szukasz skomplikowanych receptur postaw na klasyk kuchni polskiej. Smażone kotlety mielone smakują doskonale z dodatkiem ziemniaków i surówki. Całość jest prosta, szybka i niezwykle smaczna. Mięso wieprzowe należy do najpopularniejszych w kuchni polskiej. Jest dość tanie, łatwo dostępne, a ze względu na zawartość tłuszczu również smaczne (tłuszcz jest nośnikiem smaku). Jednak warto wiedzieć, że nie należy do najzdrowszych. Dlatego, jeśli możesz, ogranicz jego spożywanie do dwóch porcji w ciągu tygodnia.

Alergeny w mielonym z łopatki

Lista alergenów dla mielonego z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze mielonego z łopatki

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
299.85
434.78
Białko (g)
15.21
22.06
Fenyloalanina (mg)
0.61
0.89
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
24.73
35.86
Węglowodany przyswajalne (g)
23.19
33.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
2.24
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.62
0.90
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.84
1.22
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
20.47
29.68
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
14.99
21.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.21
13.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.67
9.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
3.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
11.20
16.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.40
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.10
1.59
Witamina E (mg)
0.45
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.20
16.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.78
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.47
6.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.50
61.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
297.04
430.71
Potas (mg)
248.45
360.25
Wapń (mg)
74.83
108.51
Fosfor (mg)
173.02
250.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.78
37.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
3.43
Cynk (mg)
2.12
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z łopatki 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonego z łopatki

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
300 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
32.80