Mielone z łopatki
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na mielone z łopatki krok po kroku
Łopatkę zmiel na maszynce.
Następnie przełóż do miski.
Do mięsa dodaj pieprz, sól oraz jajko.
Całość wymieszaj.
Formuj okrągłe kotleciki.
Panieruj w bułce tartej i smaż na tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat mielonego z łopatki
Mielone z łopatki to smaczna opcja, która doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone wieprzowe są pełne smaku i stanowią prosty sposób na posiłek.
Przepis na danie z mięsa mielonego z łopatki to oczywiście kotlety mielone! Choć można wykorzystać je na wiele różnych sposobów, to ten jest wprost oczywisty. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego, czy koperkowo ziołowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować i lepiej sprawdzą się dla dzieci. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję. To wersja smażona na patelni, czyli najbardziej popularna, ale również najszybsza. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by całość była również nieco zdrowsza, sięgnij po kotlety pieczone w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec 30-35 minut w 180 st. C. Kotlety pieczone są bardziej lekkostrawne, niż ich smażona wersja dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tę część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te zapiekane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać również małym dzieciom.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić mięso mielone z łopatki, by było smaczne i aromatyczne, to ten szybki i prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Mięso mielone z łopatki wieprzowej idealnie nadaje się do kotletów. Nie wiesz, co z niego zrobić? Zamiast szukasz skomplikowanych receptur postaw na klasyk kuchni polskiej. Smażone kotlety mielone smakują doskonale z dodatkiem ziemniaków i surówki. Całość jest prosta, szybka i niezwykle smaczna. Mięso wieprzowe należy do najpopularniejszych w kuchni polskiej. Jest dość tanie, łatwo dostępne, a ze względu na zawartość tłuszczu również smaczne (tłuszcz jest nośnikiem smaku). Jednak warto wiedzieć, że nie należy do najzdrowszych. Dlatego, jeśli możesz, ogranicz jego spożywanie do dwóch porcji w ciągu tygodnia.
Alergeny w mielonym z łopatki
Lista alergenów dla mielonego z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze mielonego z łopatki
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.