Mazurek z mlekiem w proszku
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (100 g)
- Mleko w proszku (170 g)
Przepis na mazurek z mlekiem w proszku krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, wbij żółtka, dodaj cukier i masło. Z podanych składników zagnieć w rękach ciasto. Zwiń je w kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Do rondelka wlej 50 ml wody i dodaj połamaną czekoladę.
Czekoladę podgrzej i pozwól, by się roztopiła.
Do roztopionej czekolady dodaj cukier i mleko w proszku.
Zawartość rondelka intensywnie mieszaj, aż do całkowitego rozmieszania składników.
Ciasto wyciągnij z lodówki i szybko rozwałkuj na cienki placek z podniesionymi końcami, nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
Ciasto wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia blachę i piecz 15 minut, do zarumienienia, w 180 stopniach C.
Gotową polewą udekoruj upieczone ciasto.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka z mlekiem w proszku
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna opcja na łatwe ciasto wielkanocne. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ten podstawowy przepis będzie idealną bazą, która pozwoli na późniejsze kuchenne eksperymenty.
Mazurek to wypiek typowo wielkanocny. Pojawia się na stołach zwykle tylko z tej okazji. To ciasto bardzo proste, ale niezwykle smaczne. Składa się z kruchego spodu i pysznej polewy. Polewę można dobierać do własnych potrzeb, jednak wspaniale sprawdza się właśnie ta na bazie czekolady i mleka w proszku. To dlatego, że jest bardzo aromatyczna, ale również gęsta więc świetnie pokrywa ciasto.
Przepis na mazurek z mlekiem w proszku jest niezwykle prosty, dlatego to świetna inspiracja głównie dla początkujących kucharzy. Ten wypiek zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się też dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Całość została rozbita na kilka prostych kroków, dzięki czemu wypiek zawsze się udaje.
Do jego przygotowania używa się tylko kilku prostych produktów, dzięki czemu całość jest niezwykle tanie i przystępna. Na ciasto składa się mąka pszenna, najlepiej wybierać tą o jak najniższym typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 lub 500. Dzięki niemu ciasto dobrze się klei i ma odpowiednią konsystencję. Dodaje się do niego również żółtka. Jeśli nie chce się marnować białek, można też wbić całe jajka. To ciasto przypomina nieco kruche ciasto, jednak jest nieco bardziej elastyczne. Bardzo ważne jest również schłodzenie ciasta. Bez tego mazurek nie będzie pyszny. Dobrze, by ciasto spędziło w lodówce od 30 do 60 minut.
To dobry pomysł na uproszczenie tego tradycyjnego ciasta. Dzięki temu jest naprawdę szybkie, ale pięknie się prezentuje, dlatego sprawdzi się na święta. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci zaoszczędzić czas i wysiłek, stworzysz z nim naprawdę efektowny wypiek. Do tego wszystkie składniki spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni.
Alergeny w mazurku z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla mazurka z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze mazurka z mlekiem w proszku
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(96g)
Węglowodany
(96g)
Tłuszcze
(96g)
Witaminy
(96g)
Składniki mineralne
(96g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.