Masa do tortu

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska z masą do tortu.
Masa do tortu
Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny sposób. Ta masa jest najlepszym wyborem.
Przygotowanie 20 min
2857 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na masę do tortu krok po kroku

Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę.

Małymi porcjami dodawaj do niej mascarpone, ciągle ubijając.

Do kremu dodaj aromat śmietankowy, całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na masę do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat masy do tortu

Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny sposób. Ta masa jest najlepszym wyborem.

Przepis na masę do tortu jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania wystarczy tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Krem do tortu jest jego najważniejszym elementem. To właśnie on sprawia, że całość dobrze wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Krem zmienia cały smak ciasta. Jeśli nie jest dobry, szanse, że ciasto będzie smaczne, są zerowe. Zrobienie dobrego kremu wydaje się dość ciężkie. To dlatego, że z większości przepisów wychodzą zbyt ciężkie, a do tego bardzo mdlące. Zbyt duża ilość cukru, a bardzo często również alkoholu, sprawiają, że masa nie jest odpowiednio wyważona. Przez to tort wydaje się przesadzony. Z kolei zbyt mała ilość dodatków sprawia, że ciasto jest nudne i nijakie. Dlatego tak istotne jest znalezienie złotego środka. Nie trzeba jednak robić tego samemu, wystarczy skorzystać z tego prostego przepisu.

Jeśli jak zrobić masę do tortu, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana ten przepis to strzał w dziesiątkę. Powstaje z niego idealna masa do tortu o smaku śmietankowym. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najważniejszym jest śmietanka, to ona sprawia, że krem jest gęsty i bardzo puszysty. Dzięki temu lepiej trzyma się na cieście. Choć można kupić gotową masę w sklepie bez żadnego problemu, to ta domowa jest po prostu najlepsza. Swojska masa w porównaniu ze sklepową jest bardziej delikatna, a przy okazji nie ma dodatku tak wielu substancji pomocniczych. Ilość cukru została w niej ograniczona do minimum, dzięki czemu krem nie dostarcza tak wielu kalorii i nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia.

Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć masę, która jest szybka, łatwa, a przy okazji naprawdę pyszna. To zdecydowanie najlepsza opcja, którą można stworzyć samodzielnie w domu, bez udziału mnóstwa niepotrzebnych składników. To dobra alternatywa dla skomplikowanych przepisów, gdyż ta masa w porównaniu do nich jest niezwykle prosta, a smakuje nawet lepiej.

Alergeny w masie do tortu

Lista alergenów dla masy do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze masy do tortu

na 100g gotowej potrawy

Ten dodatek ze względu na dużą zawartość cukru nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
357.19
2857.50
Białko (g)
2.29
18.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
9.14
73.12
Węglowodany przyswajalne (g)
9.14
73.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
35.02
280.16
Tłuszcze nasycone (g)
35.02
280.16
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do tortu

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
17.00