Masa do tortu
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier (50 g)
Przepis na masę do tortu krok po kroku
Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę.
Małymi porcjami dodawaj do niej mascarpone, ciągle ubijając.
Do kremu dodaj aromat śmietankowy, całość dobrze wymieszaj.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy do tortu
Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny sposób. Ta masa jest najlepszym wyborem.
Przepis na masę do tortu jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania wystarczy tylko podstawowy sprzęt kuchenny.
Krem do tortu jest jego najważniejszym elementem. To właśnie on sprawia, że całość dobrze wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Krem zmienia cały smak ciasta. Jeśli nie jest dobry, szanse, że ciasto będzie smaczne, są zerowe. Zrobienie dobrego kremu wydaje się dość ciężkie. To dlatego, że z większości przepisów wychodzą zbyt ciężkie, a do tego bardzo mdlące. Zbyt duża ilość cukru, a bardzo często również alkoholu, sprawiają, że masa nie jest odpowiednio wyważona. Przez to tort wydaje się przesadzony. Z kolei zbyt mała ilość dodatków sprawia, że ciasto jest nudne i nijakie. Dlatego tak istotne jest znalezienie złotego środka. Nie trzeba jednak robić tego samemu, wystarczy skorzystać z tego prostego przepisu.
Jeśli jak zrobić masę do tortu, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana ten przepis to strzał w dziesiątkę. Powstaje z niego idealna masa do tortu o smaku śmietankowym. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najważniejszym jest śmietanka, to ona sprawia, że krem jest gęsty i bardzo puszysty. Dzięki temu lepiej trzyma się na cieście. Choć można kupić gotową masę w sklepie bez żadnego problemu, to ta domowa jest po prostu najlepsza. Swojska masa w porównaniu ze sklepową jest bardziej delikatna, a przy okazji nie ma dodatku tak wielu substancji pomocniczych. Ilość cukru została w niej ograniczona do minimum, dzięki czemu krem nie dostarcza tak wielu kalorii i nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia.
Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć masę, która jest szybka, łatwa, a przy okazji naprawdę pyszna. To zdecydowanie najlepsza opcja, którą można stworzyć samodzielnie w domu, bez udziału mnóstwa niepotrzebnych składników. To dobra alternatywa dla skomplikowanych przepisów, gdyż ta masa w porównaniu do nich jest niezwykle prosta, a smakuje nawet lepiej.
Alergeny w masie do tortu
Lista alergenów dla masy do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze masy do tortu
Ten dodatek ze względu na dużą zawartość cukru nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.