Marynata do udek z kaczki

Opublikowano: 19.03.2023 r., 15:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna marynata do kaczki
Marynata do udek z kaczki
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na marynatę do udek, która odmieni smak Twojego mięsa.
Przygotowanie 20 min
157 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (250 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do udek z kaczki krok po kroku

Jogurt przełóż do miseczki.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wymieszaj całość z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Dopraw całość do smaku, postaw na curry i ostrą paprykę.

Zamarynuj dowolny rodzaj mięsa i usmaż je na rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na marynatę do udek z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat marynaty do udek z kaczki

Jeśli znudził Ci się tradycyjny kurczak, koniecznie postaw na kaczkę. Marynata do udek z kaczki z całą pewnością odmieni Twój obiad. Sprawdzi się ona nie tylko do kaczki, ale też do piersi z kurczaka.

Zatem, jak zrobić marynatę do udek z kaczki?

W pierwszej kolejności jogurt przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zamarynuj dowolny rodzaj mięsa i usmaż je na rozgrzanym oleju.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na marynatę do udek z kaczki. Koniecznie postaw na wyraziste przyprawy takie jak curry czy ostra papryka, sprawi to, że Twoja marynata będzie najlepsza. Możesz wykorzystać ją do

Kurczaka po tajlandzku, jest to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po tajlandzku jest bardzo prosty i dobry zobacz sam.

Najlepiej, jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik, czyli nasz kurczak po tajlandzku w sosie curry, którego możesz także podawać z sezamem lub w panierce.

Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Możesz użyć czerwonej lub żółtej, każda z nich idealnie się nada, a kurczak będzie pyszny. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie, a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i dużą ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.

Przepis na kurczaka po tajlandzku świetnie sprawdzi się na obiad, dzięki marynacie pierś jest smaczna i dobra dla każdego. Marynata będzie dobra nie tylko do potraw pieczonych, ale też do smażonych.

Alergeny w marynacie do udek z kaczki

Lista alergenów dla marynaty do udek z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze marynaty do udek z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Jogurt grecki możesz zamienić na zwykły jogurt lub jogurt grecki 0% tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
157.93
157.93
Białko (g)
6.54
6.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.69
12.69
Węglowodany przyswajalne (g)
12.54
12.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.21
9.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
2.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.82
6.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.92
5.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
0.90
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
38.33
38.33
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.42
Witamina C (mg)
3.37
3.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.55
1.55
Retinol (µg (mcg))
37.50
37.50
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Niacyna (mg)
0.22
0.22
Foliany (µg (mcg))
5.03
5.03
Beta karoten (µg (mcg))
6.20
6.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
32.13
32.13
Potas (mg)
124.40
124.40
Wapń (mg)
95.67
95.67
Fosfor (mg)
101.30
101.30
Magnez (mg)
10.20
10.20
Żelazo (mg)
0.15
0.15
Cynk (mg)
0.42
0.42
Miedź (mg)
0.04
0.04
Mangan (mg)
0.14
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do udek z kaczki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do udek z kaczki

Koszt składników
31.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
250 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
31.20